Esra Karayel Borsada ralli baslıyor
HABERİ PAYLAŞ

Borsada ralli baslıyor

Haberin Devamı

Endeks Avrupa tarafından gelen olumlu haberlerin desteğiyle kademeli yükselişine devam etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada endeks, geçen haftayı yükselişle geçirdi. Son iki haftadır yazılarımda bu yükselişin kademeli olarak gerçekleşeceğini ifade etmiştim. Cuma günü endeks 58 bin 663 seviyelerini gördükten sonra 58 bin 467 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Avrupa bankalarına destek geldi

İspanya bankalarının sermaye ihtiyacının verileceğinin anlaşılması ve Yunanistan seçimleri sonrasında Merkez Bankaları’nın destek sağlayacağı yönündeki beklentiler yükselişte etkili oldu. Para piyasalarında tahvil piyasası haftanın ilk günlerinde dar bantta işlem gördü. Küresel piyasalardaki iyimser havanın devam etmesi sonrasında daha olumlu bir hava sergiledi.

[[HAFTAYA]]

Parasal genişleme bekleniyor

Piyasalar Amerika Merkez Bankası Fed ve diğer büyük merkez bankalarından parasal genişleme hamlesi bekliyor. Yurtiçinde Merkez Bankası piyasaya yüzde 5.75 seviyesinden 5 milyar TL ve aylık 4 milyar TL fonlama sağladı.

Piyasalarda olumlu hava devam ettiği takdirde endekste yükselişin hız kazanması muhtemel


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasaların gündeminde bu hafta Yunanistan seçimleri sonrası koalisyon çalışmaları olacak. Ayrıca Amerika tarafından gelecek veriler de önemli. Yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilmesi gerekiyor.

Endeks yükselişe devam edecek


Endekste başlayan yükseliş hareketinin bu hafta daha fazla ivme kazanacağını öngörüyorum. Teknik olarak 59 bin 300 seviyesi artan hacimle geçilirse 60 bin seviyesi ara direnç olmakla birlikte kısa vadede hedef 61 bin seviyesi olarak gözüküyor. Para piyasalarında da bu hafta Yunanistan seçimlerinin sonuçları etkili olacak. Amerika verileri ise İspanya 10 yıllık tahvilinin seyrini belirleyecek. Tahvil piyasasında ise gösterge olan 5 Mart 2013 vadede 9.05 seviyeleri test edilebilir

Dolarda düşüş olabilir

Piyasanın beklentisi yönünde gelişmeler olduğu takdirde dolarda küçük çaplı geri çekilmeler bu hafta da devam edebilir. Destek 1.8100 TL seviyesinde bulunuyor. Direnç ise 1.8150 TL seviyesinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Borsayı arayabilirsiniz

Soru: Esra Hanım, benim Pamukbank’tan kurucu hissem vardı. Ancak Pamukbank’ın borsada tahtası kapandı. Ben ne yapabilirim. Herhangi bir kazancım olabilir mi? Bilgi verirseniz çok sevinirim. Ozan SAKİN/İstanbul Cevap: Ozan Bey, tahtası kapalı şirketlerde süreç farklı işleyebiliyor. Bu konuda prosedür gereği İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yatırımcı Danışma Merkezi’nden (imkb.gov.tr) bilgi almanız daha uygun ve sağlıklı olur.

Yeni şirket kuracak

Soru: Esra Hanım, Tekfen’in yeni bir anlaşma yaptığını duydum. Bu anlaşma ile ilgili detay bilgi verir misiniz? Şener KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Şener Bey, Tekfen ile ilgili son gelişme yeni bir şirket kurması olarak bulunuyor. Holdingin tarımsal sanayi alanındaki iştiraki Toros Tarım ile dünyanın önde gelen fosfat üreticisi Faslı OCP “Black Sea Fertiliser Trade Company” adında ortak bir ticaret şirketi kurdular. Yeni kurulan şirkette OCP yüzde 70, Toros ise yüzde 30 pay aldı. Yeni şirket, Toros’un Samsun tesislerinde üretilen fosfat bazlı gübre ürünlerini (DAP gibi), Karadeniz, Balkanlar ve Orta Asya’da pazarlayacak. Bu gelişme kısa vadede önemli bir soruç yaratmayacak olsa da Toros’un ihracat potansiyelini artıracak bir gelişme olarak gözüküyor

Gelişmeleri takip edin

Soru: Esra Hanım, Gözde Girişim iştirakiyle ilgili bir gelişme olduğu söylendi. Bu gelişmeden bahseder misiniz? Tunç CİHAN/İstanbul Cevap: Tunç Bey, Gözde Girişim ile ilgili son gelişme şirketin iştiraki Kobin Madencilik Kümaş Manyezit İktisadi Bütünlüğü’nün, Kobin Madencilik’e devri onaylanması olarak bulunuyor.

Teknik verileri olumlu

Soru: Esra Hanım, Boyner hissem var. Şirketle ilgili yeni bir gelişme var mı? Teknik olarak yönü nedir? Yusuf ÇOTUK/İstanbul Cevap: Yusuf Bey, Boyner ile ilgili son gelişme kurduğu yeni şirket konusunda bulunuyor. Dünyaca ünlü lüks ayakkabı üreticisi Louboutin ile birlikte “Christian Louboutin Mağazacılık” adında bir şirket kurdu. Boyner’de teknik olarak yön orta vade için yukarı gözüküyor. Bununla birlikte yukarı hareketlerde işlem hacmi önemli. Hacim artışıyla yükseliş destekleniyorsa yukarı trende girdiğini düşünebilirsiniz.

Yolcu sayısını artırdı

Soru: Esra Hanım, Türk Hava Yolları hissem var. Şirketin son durumu hakkında ayrıntılı bilgi istiyorum. Cemil KUTAY/İstanbul Cevap: Cemil Bey, Türk Hava Yolları 2012 yılının ilk beş ayında yolcu sayısını 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 18.9 artışla 12 milyon seviyesinden 14.3 milyon seviyesine çıktığını açıkladı. Şirket dış hatlarda business class ve dıştan dışa transit yolcu sayılarında da 2011 yılının ilk beş ayına kıyasla sırasıyla yüzde 37.2 ve yüzde 44.2 artış sağlandığını belirtti. Yolcu doluluk oranı ise 2012 Ocak-Mayıs ayında 2011 yılının aynı dönemine göre 5.6 puan artışla yüzde 74.3 seviyesinde gerçekleşti. Türk Hava Yolları Kamuyu Aydınlatma Platformuna yaptıgı açıklamada THY AirBosna’daki yüzde 49 hissesini Bosna Federasyonuna devredeceğini açıkladı.

Yönetim kurulu karar verecek


Soru: Esra Hanım, İndeks Bilgisayar’la ilgileniyorum. Uzun vade için yatırım yaptım. Sizin de sayfanızda önerdiğiniz hisseler arasında yer alıyordu. Şirketle ilgili son bilgileri verir misiniz? Sinan YURT/İstanbul Cevap: Sinan Bey, İndeks Bilgisayar’ın iştiraki Teklos’un sahip olduğu ve Grup merkezinin yer aldığı Ayazağa’daki arazinin kentsel dönüşüm kapsamında imara açılması sonrası şirket arazinin satılması veya kat karşılığı hasılat paylaşımına verilmesi kararını görüşmek üzere Yönetim Kurulu’na yetki verdi.

Kredi notu yükseltildi


Soru: Anadolu Efes hissem var. Orta vadeli düşünerek yatırım yapmıştım. Son gelişmeler nedir? Olumlu bir açıklama var mı? Şirketin orta vadede yönü hakkında ne düşünüyorsunuz? İskender ZORLU/İstanbul Cevap: İskender Bey, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor’s, Anadolu Efes’in kredi notu görünümü durağan iken, şirketin risk profili değerlendirmesi “yeterli” (“fair”) seviyesinden “tatmin edici” (“satisfactory”) seviyeye yükseltti. Bu gelişme olumlu gözüküyor. Orta vade için hissenin yönü teknik olarak yukarı gözüküyor.

Kira sözleşmesi imzaladı

Soru: Esra Hanım, Netaş hissem var. Şirketle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Cem UYSAL/İstanbul Cevap: Cem Bey, Netaş ile ilgili son gelişme şirketin EAG Turizm arasında Kurtköy’de bulunan gayrimenkulün kiralanması konusunda yıllık 360 bin dolara kira sözleşmesi imzalanması olarak bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder