Esra Karayel Borsada hedef 70 binde
HABERİ PAYLAŞ

Borsada hedef 70 binde

Moody’s tarafından gelen görünüm değişikliği ve açıklanan olumlu veriler sonrası borsa, altın ve gümüşte rekorlar kırıldı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda açıklanan olumlu ekonomik veriler ve gelişmeler sonrası gelen alımlarla endeks, yukarı hareket etti. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Türkiye için durağan olan not görünümünü pozitife çevirdi. Uluslararası Para Fonu IMF, 2010 büyümesine yönelik beklentisini yukarı yönde revize etti. Eylül ayı enflasyon verisinin orta vadeli hedeflerle uyumlu olması da piyasalarda olumlu havayı destekledi. Amerika’da ise haftalık işsizlik başvurularının iyi gelmesi, endekse yeni zirveler yaptırdı. Endeks bu gelişmelerle haftayı 67 bin 217’den kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında enflasyon ve ekonomik gidişata yönelik açıklamalar etkili oldu. Moody’s tarafından gelen not artırımı bono piyasasında faizleri düşürdü. Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları toplantıları izlendi. Her iki banka da faizlerde herhangi bir değişiklik yapmadı. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 7.86’dan kapanış gerçekleştirdi. Döviz piyasası: Türk Lirası, dolar karşısında bir miktar değer kaybetti. Dolar 1.4170, euro ise 1.9730 TL seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Piyasalarda olumlu havanın sürmesi ve endeksin kısa vadede 70 bin seviyesine doğru hareketine devam etmesi muhtemel.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsa, altın ve gümüşte tüm zamanların rekorlarının kırılması, yatırımcıların tedirgin bekleyişlerinden kurtulduklarını gösteriyor. Borsada kısa vadede yeni hedef 70 bin seviyesinde bulunuyor. Ancak yatırımcıların yukarı trendlerin arkasından düzeltme hareketlerinin geldiğini unutmamaları ve ekonomik verileri dikkatle izlemeye devam etmeleri gerekiyor. Bu hafta yurtiçinde Merkez Bankası’nın faiz kararı, en önemli gelişme olarak gözüküyor. Ayrıca cari açık, bütçe ve işsizlik verileri dikkatle izlenecek. Amerika’da ise enflasyon ve perakende satışlar, kritik veriler olarak bulunuyor.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında da ekonomik veriler ve açıklamalar dikkatle takip edilecek. Hazine, salı günü üç yıl vadeli tahvil ihraç edecek. Çarşamba günü ise 3 milyar TL’si piyasaya ve 2.4 milyar TL’si döviz cinsinden toplam 3.1 milyar TL borç ödemesi (itfa) yapacak. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 7.75-7.85 aralığında hareket etmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.4200 ve üstte 1.4250 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.4150 ve daha altta 1.4100 seviyelerinde görünüyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Mali tablolarına bakın

Soru: Merhaba Esra Hanım. Galatasaray’dan 385 TL maliyetle hisse satın aldım. Galatasaray’ın yeni stadına geçeceğinden dolayı yükseleceğini tahmin ediyorum. Sizce de doğru mu düşünüyorum? Sizin görüşünüzü öğrenmek isterim. Hoşçakalın. Mehmet KİBAR/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Galatasaray hisselerinde son kapanış itibarıyla fiyat 382.50 TL . Hissenin son bir yıllık performansına bakıldığında yüzde 163.47 getirisi olduğu gözüküyor. Yıl içinde en yüksek 400 TL, en düşük 282 TL fiyatları görmüş. Sizin alım fiyatınızın bir miktar yüksek olduğu gözüküyor. Galatasaray’ın yeni stadına geçmesi hissede yukarı trendi başlatacak kadar etkili olmayacaktır. Ancak psikolojik olarak kısa vade için bahsettiğiniz etki olabilir. Şirketin önümüzdeki günlerde açıklayacağı bilançosu önemli. Mali tablolarını dikkatle inceleyin. Fiyat hareketlerine, teknik görünümüne bakın.

Haberin Devamı

Olumlu beklentiler var

Soru: Esra Hanım, iyi çalışmalar. Benim sizlere sorum yakın bir akrabamızın Migros hissesi var. Yaklaşık on yıldır elinde bulunuyor. Hisse bu arada bölünmeler de yaşadı. Bedelsiz hisse de verdi. Ama beklediği artış olmadı. Sizce bu şekilde ne yapmalı, ne önerirsiniz? Hissenin ilerisi için durumu sizce ne olur? Bilgileriniz için teşekkürler. Hakan DOĞAN/İstanbul Cevap: Hakan Bey, Migros sektörde önemli konuma sahip şirketlerin başında geliyor. Pazar payı ve mali tablolarındaki performans orta ve uzun vade için olumlu sinyaller veriyor. Migros, son dönemde büyüme stratejisi çerçevesinde mağaza sayılarını artırma yoluna gitti ve yeni mağazalar açtı. Hissenin son bir yıllık performansına bakıldığında yıllık getirisi yüzde 52.87 olarak gerçekleşmiş. Hisse en yüksek 33.75, en düşük 16.62 seviyelerini görmüş. Bu yatırımda getiri hedefiniz önemli. Eğer ihtiyacınız olmayan bir para ise beklemenizi tavsiye ederim. Kısa bir süre sonra 3’üncü çeyrek bilançolar açıklanacak. Fiyat hareketleriyle birlikte gelişmeleri izleyin.

Orta vade için izleyin

Soru: Esra Hanım, iyi günler. Sizin görüşlerinizi hayranlıkla izliyorum. Size bir hisse hakkında görüş sormak istiyorum. Eğer cevap verirseniz beni mutlu edersiniz. Bende Mardin Çimento var. Hissede bir hareket yok. Sizin hisse hakkında görüşleriniz nelerdir? Beni aydınlatırsanız sevinirim. Hakan BİLİR/İstanbul Cevap: Hakan Bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Mardin Çimento, sektörde hem konumu hem de mali tabloları açısından iyi bir yere sahip. Şirketin Irak ve Suriye’ye yakınlığı olumlu etki yapıyor. Mardin, özellikle 2009 yılında rekor bir kâr açıklaması ile dikkatleri çekmişti. Ancak bu yıl ilk aylarda ekonomide ve sektörde yaşanan sıkıntılar, hissede olumsuz etki yaptı. Bununla birlikte son dönemde yine hareketlenen sektör, şirketle ilgili gelişmeler orta ve uzun vade için olumlu beklentiler yaratıyor. Mardin Çimento’yu işlem hacmiyle birlikte orta vade için takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder