Tamer Heper Borç oğlunuzun
HABERİ PAYLAŞ

Borç oğlunuzun

Oğlum bir telefon almış ve görüşme yapmış ama bu arada askere gitti. Görüşmeden dolayı borcu varmış icraya vermişler takip benim evime geldi. Şimdi benim evime haciz gelir mi? Telefonu verirken bana “Kefil olur musun?” diye soran olmadı da onun için soruyorum? (A.E.)

Oğlunuzun borcu sizin borcunuz değildir. Herkesin borcu kendine aittir ve kendi malvarlığı ile sorumludur. Dolayısı ile oğlunuzun borcu için sizin eşyanız haciz olunmaz. Şayet bir gün evinize icra memuru haciz için gelirse bunu beyan edeceksiniz. Buna istihkak iddiası denilir. Oğlunuzun askerde olduğunu, onun eşyasının bulunmadığını, eşyanın size ait olduğunu söyleyin. Memur haczi yapmayacaktır. Şayet yaparsa memuru şikayet gibi yasal hakkınız da vardır. Alacaklının, haciz edilecek malın borçluya ait olduğu iddiası karşısında icra memuru alacaklıya yedi gün süre verir. Bu süre içinde alacaklı iddiasını ispat babında dava açmazsa istihkak iddiasından vazgeçmiş addolunur. Bu nedenle oğlunuzun borcunu siz ödemeyeceksiniz ve gerçekten de kefili olmadığınız için sorumluluğunuz yoktur.

Haberin Devamı

Madde yanlış anlaşılıyor

Apartmanımızda dörtte üç oy çoğunluğu ile karar alarak balkonlarımızı kapatabilir miyiz?

Bu soruya biliyorum çok muhatap olacağım, ben de bıkmadan usanmadan aynı yanıtı vereceğim. HAYIR kapatamazsınız. Bu söz Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 2007 değişikliği sonunda ortaya çıktı. Yani bunu soran vatandaşta kabahat yok. Yasaya anlaşılması kolay olmayan, karmaşık cümleleri sokuşturanda kabahat. Bu söz kanunun 19’uncu maddesindeki değişiklik ile ortaya çıktı. Bu maddeye ‘ortak mahallerde beşte dört oyla alınacak kararla değişiklik yapılabileceği’ anlamına gelen bir cümle konuldu (yani sizin sorunuzda olduğu gibi dörtte üç değil). Bu cümle vatandaşta beşte dört oyla karar almakla apartmanda her şey yapılır imajı yarattı. Oysa böyle değil. Bir kere şunu söyleyeyim. Bir binada tam iştirakle karar alsanız dahi yasaya ve mevcut mevzuata aykırı hiçbir şey yapamazsınız. Dolayısı ile tüm kat maliklerinden karar alsanız bile imar mevzuatına aykırı olarak balkonları kapatamazsınız. Şayet tam iştiraki buluyorsanız yapabileceğiniz şey bu oya dayanarak tadilat projesi yaptırıp belediyeden tasdik ettirmek ve tasdikli projeye göre değişikliği yapmaktır. Projenizde balkonlar açık olarak görülmektedir ve proje değişikliği yapılmadan balkonlar kapatılamaz. Beşte dört oy ancak yasal mevzuata aykırı olmayan ortak yerlerdeki değişiklikler içindir. Buna verdiğim en bariz örneklerden bazıları apartmanın isminin değiştirilmesi veya renginin değiştirilmesi gibi yasal mevzuata tabi olmayan hususlardır. Ama madde yanlış kaleme alındı ve yanlış anlaşılıp yanlış uygulanmak isteniyor. Bu hatayı siz yapmayın.

Haberin Devamı

Çocukları düşünün

Eşimden ayrılmak istiyorum. Zaten ayrı yaşıyoruz, üç çocuğum var. Ayrılmak için neler yapmam gerekir? ( A.A.)

Benim size öncelikle söyleyeceğim bu konuda iyi düşündünüz mü? Kesin karar verdiniz mi? Kararınızı bir kere daha gözden geçirin, vazgeçerseniz daha isabetli olacağına dair en ufak bir ümit varsa bunu değerlendirin. Ayrıca söyleyebileceğim ikinci şey, bilin ki üç çocuğunuz bunun en çok zararını görecek kişilerdir. Eşler kendilerine yeni bir yuva kurar, yeni bir dünya yaratır ama çocukların dünyası bir kere yıkıldı mı yeniden kurmak çok zordur. Bunları düşündükten sonra hâlâ boşanmakta kararlı iseniz önce yasal boşanma nedenlerinin ne olduğunu düşünün. Bizde en çok uygulanan, evlilik birliğinin temelden sarsılması yani eski tabirle şiddetli geçimsizliktir. Bu nedenle dava açacaksanız önce delillerinizi bir toplayın ve değerlendirin. Sonra bulunduğunuz yerdeki aile mahkemesine bir dilekçe ile başvurun ve boşanma nedenlerini izah edin. Size duruşma günü verilecektir ve deliller toplandıktan sonra gerekli karar verilecektir. Hakkınızda hayırlısı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder