Tamer Heper Bonolar unutuldu
HABERİ PAYLAŞ

Bonolar unutuldu

Haberin Devamı

Bir alışveriş için taksit yaptık. Satıcıya taksitler için muhtelif bonolar verdim. Bir kısmını ödedim ama benim hesabıma göre son ödenenle borç bitmesi gerekiyorken bir bono daha çıktı. Bunu ödemedim ve icraya verildim. İcraya itiraz müddeti içinde tam yedinci gün itiraz ettim ama yine de haciz için geldiler. Bu durumda suçlu kim? ● H.R.

Size sormam ve söylemem gereken şeyler var. Acaba siz bono listesini doğru mu hesapladınız. Normalde bonolar karşı tarafa teslim edilirken karşılığında bir teslim listesi (bordrosu) alınır. Bu sizin elinizde kalır, bonoların durumunu buradan takip edersiniz. Ancak günümüzde öyle taksit için bono hazırlama sistemi kalmadı. Artık kredi kartı var, kredi kartı taksitleri var. Kredi kartı ile taksitlendirme yapıyorsunuz, bono falan unutuluyor. Bu nedenle bonolarda hata yapılıyor.

Bana göre hatadan çok komik olan bir uygulama yaygın, Bononun altına iki imza attırıyorlar. Bir sorun bakalım iki imza niye? Acaba nasıl izah edecekler merak ediyorum. Gerçekte tek imza atılır. Eskiden pul imhası için bir imza, bono için bir imza atılırdı. Şimdi pul kalktı ama iki imza duruyor. Neyse, geleyim şimdi kusur durumuna.

YEDİ DEĞİL BEŞ GÜN

Şayet bono gerçekte sizin değilse yani imzanız taklit edilip sahtesi hazırlanmışsa bu resmi evrakta sahtekarlık olarak kabul edilir ve savcılığa müracaatta ceza davası açılır ve hapis cezası vardır. Şayet siz hata yaptıysanız yani son bonoyu unuttuysanız ve bu bono sizin bononuz ise buna itiraz mümkün değildi.

Şayet gerçekten itiraz nedenleri varsa bile bono ile takiplerde itiraz süresi yedi gün değil beş gündür. Yedi günlük itiraz süresi ilamsız takiplerde söz konusudur. Siz yedinci günü beklemekle zaten itiraz süresini geçirdiniz. Acaba beş gün içinde itiraz etseydiniz geçerli olur muydu? Bunda tereddüdüm var. Zira bonoya (kambiyo senedine ait takiplerde) itirazlarda, icra dosyasına “Borcum yoktur” demekle takip durmuyor, itiraz icra mahkemesine ve sınırlı nedenlerle yapılıyor, bunu da unutmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder