Gündem Boğaz'da faciadan dönüldü

Boğaz'da faciadan dönüldü

Paylaş
Boğaz'da faciadan dönüldü

Bomba yapımında kullanılan 6 bin 900 ton amonyum nitrat yüklü kuru yük gemisi, Eceabat mendireğine çarpıp karaya oturdu

Çanakkale Boğazı'ndan geçerken arızalanıp kontrolden çıkan 6900 ton amonyum nitrat yüklü kuru yük gemisi, Eceabat mendireğine çarpıp karaya oturdu. Mucize eseri kimsenin burnunun kanamadığı gemi kazasında Çanakkale büyük tehlike atlattı.

Haberin Devamı

Ukrayna´dan aldığı 6900 ton amonyum nitratı Cezayir´in Skikdy Limanı'na götüren ST Vincent bayraklı 162.30 metre uzunluğundaki 11 bin 978 grostonluk Lady Juliet isimli kuru yük gemisi, saat 00.20 sıralarında Çanakkale Boğazı'ndan geçerken arıza yaptı. Kontrolden çıktığı tahmin edilen gemi, Eceabat Limanı mendireğine çarparak karaya oturdu. Geminin kaptanı Krasnıkov Volodymyr, telsizle durumu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bildirince bölgeye römorkörler sevk edildi. Ancak Çanakkale Liman Müdürlüğü, yanıcı ve patlayıcı özelliği de olan amonyum nitrat maddesinin tehlike oluşturabileceğini gözönünde bulundurarak çalışmalara izin vermedi.

``GEMİDE SIZINTI YOK''

Sabah havanın aydınlanmasıyla genin durumunu görenler gözlerine inanamadı. Eceabat feribot iskelesinin yanındaki balıkçı barınağının dalga kıran mendireğine çarpıp, bodoslama diye tabir edilen 8 metrelik kısmı iskele üzerine çıkan gemi hakkında bilgi veren Vali Atalık, ``Kazada can kaybının olmayışı sevindirici. Gemiden sızıntı tespit edilmedi. Dolayısıyla Çevre kirliliğine rastlanılmadı. Kıyı Emniyeti Müdürlüğü'ne bağlı bir römorkör, tahlisiye botu ve sahil güvenlik ekipleri gerekli çalışmaları yürütüyor. Ekiplerimiz görevlerinin başında. Kazanın oluşu belirlenmeye çalışılıyor. Makine, dümen arızası mı, yoksa hatalı seyir yüzünden mi kaza oluştu, bu araştırılıyor. Konuyu takip ediyoruz. Şu an tehlikeli bir durum söz konusu değil'' dedi.

Haberin Devamı

GEMİ GÜVENLİ NOKTAYA ÇEKİLECEK

Atalık, tehlikeli madde yükünden kaynaklanan endişe verici bir durumun yaşanmadığını vurgularken, ``Ancak, geminin yükünün tehlikeli sınıf oluşu, kurtarma çalışmalarının bir an önce yapılmasını gerektiriyor. Gemi bulunduğu noktadan bugün içinde yapılacak kurtarma çalışması ile alınarak, boğaz çıkışında bir güvenli noktaya götürülecek. Tüm çalışmalar bu plan doğrultusunda yapılıyor'' diye konuştu.

Bu arada, Kıyı Emniyeti Müdürlüğü ile Çanakkale Liman Başkanlığı personelinden oluşan kaza tespit ekibi, geminin hangi nedenden dolayı kontrolden çıktığını belirlemek için kaptan Krasnikov Volodymyr'un ifadesine başvurdu. Kaptanın, geminin sahibi olan şirketle temasa geçtiği ve gerekli bilgi akışını sağladığı öğrenildi. Kıyı Emniyeti Müdürlüğü yetkilileri, kazazede geminin yeniden yüzdürülmesi için yapılacak çalışmalarla ilgili olarak Çanakkale'de gerekli donanım ve römorkör bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

ATLATILAN FACİA BÜYÜKTÜ

6900 ton amanyum nitrat taşıyan geminin, çarptığı noktanın 50 metre sağ tarafından yol alması halinde dalgakırana 100 metre mesafede bulunan sahile yakın İl Emniyet Müdürlüğü, 112 Hızır Acil, Telekom Müdürlüğü ve bir cami ve apartmanlara çarpabileceği ifade edildi.

Eceabat Belediye Başkanı AKP'li Kemal Dokuz, ``Eceabat bir facianın eşiğinden döndü. Dalgakıran faciayı önledi. Gün ışığında kazanın büyüklüğü de ortaya çıktı. Gemiyi gören Eceabatlılar ürkütücü manzarayı sanıyorum ki uzun yıllar unutamayacaklar'' diye konuştu.

DHA