Serra Ababay ‘Bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu’
HABERİ PAYLAŞ

‘Bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu’

Haberin Devamı

Büyüklerin çocuk büyütme konusundaki tecrübelerinin önemi tartışılmaz. Bu tecrübeler yeni anne-babalar için her zaman yol gösterici olacaktır.

Fakat, eski çocuk büyütme alışkanlıklarının geçirdiği köklü değişimler de göz ardı edilemez. Yeni araştırmalar ve değişen sosyal yaşam ile günümüzde, çocuklara bakış açısı, beklentiler ve iletişim şekilleri neredeyse tamamen yenilendi.

Günümüzde;

● Çocuklar, sorgusuz sualsiz itaat gösteren bireyler olmak yerine; araştıran ve bağımsız düşünen bireyler olarak yetiştirilmekte. “Büyüklere bir şey söyleyemezdik, yoksa dayak yerdik” günleri yerini, bağımsız çocuklar yetiştirilmesine bıraktı.

● Çocukların birey olarak görülmesi, onların da birer duygusal dünyaları olduğu fikrini belirginleştirdi. Bu sayede, çocukların hayatlarında karşılaştıkları zorluklarda, bir psikolog desteği almak artık daha yaygın.

● Duygusal dünyaya verilen önem, çocukların ‘benliklerine’ duyulan saygıyı da getirdi. Çocuklar artık daha özgüvenli bireyler olarak yetiştirilmekte.

● Çocukların fiziksel ihtiyaçlarının yanı sıra, ebeveynler ile vakit geçirme gibi duygusal ihtiyaçları olduğu da vurgulanmakta.

● Çocuk bakımı sorumluluğu artık sadece annelere ait değil. Babaların çocuk gelişimindeki vazgeçilmezliği artık daha net. Bu sorumluluğu anneler ile paylaşan, çocuk bakan babalar yaygınlaşmakta. Çocuk yetiştirmede;

● Çocukları korkutarak bir şeyler yaptırmak yerini, açıklama yapmaya,

● İstenmeyen davranışta dayak atmak yerini, davranışın kaynağını araştırmaya ve ılımlı sınırlara,

● “Benim çocuğum doktor olacak!” demek yerini, çocuğun kendi arzularını keşfetmesi için alan açmaya,

● Göğüse salça, kırmızı boya vb. maddeler sürerek aniden memeden kesmek yerini, çocuğun da duygusallığını hesaba katan, kademeli sütten kesme tekniğine,

● Altını ıslatan çocuğa kızmak yerini, bu davranışın altında yatan nedenleri araştırmaya,

● “Bebek o daha anlamaz” fikri yerini, bebeklere de açıklama yapmaya ve onlarla da oyun oynamaya bıraktı.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder