Sağlık Biyoreaktörle 'ilk kök hücre' üretildi

Biyoreaktörle 'ilk kök hücre' üretildi

Paylaş
Biyoreaktörle 'ilk kök hücre' üretildi

Türkiye'de biyoreaktörle ilk kök hücre, Adana'da üretildi. 'Quantum' adı verilen cihazla 10 günde 160 bin hücreden 200 milyon hücre elde edildi. Gelişme; kemik iliği yetersizliği ve bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklar açısından önemli

ABD, Almanya, Belçika, Danimarka ve Tayland'dan sonra Türkiye'de de biyoreaktörle 'kök hücre' üretildi.

Haberin Devamı

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde dünyada sadece 9 merkezde bulunan ve Quantum cihazıyle kemik iliğinden alınan hücrelerden biyoreaktörler aracılığı ile 'kök hücre' üretildi. Erişkin Kemik İliği Merkezi Hücre İşleme Ünitesi'ndeki çalışmalar 10 gün sürdü. Bunun da Türkiye'de bir ilk olduğu vurgulandı.

200 MİLYON KÖK HÜCRE

Söz konusu çalışmalarla birlikte kemik iliğinden alınan 160 bin hücreden toplam 200 milyon hücre ürettiklerini açıklayan Hücre İşleme Ünitesi ekibinin Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu "Kısa zamanda kök hücrelerin yeterli sayıda üretilmesi çok önemli, çünkü yaşam mücadelesi veren hastaların uzun süre beklemesi mümkün olamıyor" dedi. Kozanoğlu, klasik yöntemlerle kültür ortamında üretilen hücrelerin mikrobik bulaşmalara açık olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ İLERLEMELER

Bunun önlenebilmesi için çok pahalı bir alt yapı ve personel ile GMP uygulamalarının gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Kozanoğlu, 'Quantum' cihazı ile aynı kapalı koşulların sağlanabildiğini anlattı. Kozanoğlu, üretilen kök hücre ürününün kalite kontrol çalışmalarının tamamlanması ile kişiye özgü kök hücre üretiminde önemli ilerlemeler sağlanacağı müjdesini de verdi.

KEMİK İLİĞİNDE MÜJDE

Kozanoğlu "Bu çalışmaların tümünün kanun ve yönetmelikler ve uluslararası standartlara uygun olması gerekiyor" ifadesini kullandı. Son yıllarda kök hücrelerin, bilim insanlarının da ilgisini çektiğini hatırlatan Kozanoğlu, bu hücrelerin de kemik iliği yetersizliği ve bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıkların tedavisi için klinik uygulamalarda kullanıldığını söyledi.

Kozanoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Aktık hastanemizde dünyada sadece 9 merkezde bulunan cihazla biyolojik ortam birebir sağlanabiliyor. Bu cihazla, hızlı ve standart üretim sağlıyorlar. Bu teknoloji çok çok yeni ve bu bütün dünyada şuanda 9 merkezde kurulmuş durumda. Eş zamanlı olarak bizde kuruldu. Çoğunlukla ABD'de, Almanya'da, Belçika'da, Danimarka'da ve Tayland'da bulunan bu cihazla kök hücre üretimi Türkiye'de ilk kez hastanemizde başladı."

Haberin Devamı

CİHAN