Sağlık 'Bitki çayları doping içerebilir'

'Bitki çayları doping içerebilir'

Paylaş
'Bitki çayları doping içerebilir'

Türk sporu son günlerde doping skandallarıyla çalkalanırken, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Esat Karakoç, bazı bitki çaylarının da doping sınıfına girdiğini söyleyerek sporcuları uyardı

Doping kullanmanın sportif faaliyetlerin sona erdiği yıllarda hayati risk oluşturduğuna dikkat çeken İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Esat Karakoç, yasaklı maddeleri içeren bitkiler ve bazı bitki çaylarının da doping sınıfına girdiğini söyledi. Dr. Karakoç, “Bazı Uzakdoğu kökenli bitki çaylarının da kullanılmadan önce ne tip etken madde içerdiği kontrol edilmeli veya Doping Kontrol Merkezi’ne sorulmalı” dedi.

HAYATİ RİSK VAR

Doping maddelerinin hepsinin vücutta kısa ya da uzun süreli yan etkilere neden olduğunu söyleyen Karakoç, “Erkeklik hormonu benzeri maddelerin kalp krizi, iyi ve kötü huylu tümör oluşumu, karaciğer fonksiyon bozukluğu, kısırlık gibi rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir. Bu maddeleri kullanan sporculardan bazılarının sportif yaşamları sırasında ya da sporu bıraktıktan sonra bu maddelerin kullanımı nedeniyle oluşan hastalıklar yüzünden öldüğü bilinmektedir” ifadesini kullandı.

NTVMSNBC

Haberin Devamı