Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Birkaç ayda düzeliyor
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç ayda düzeliyor

Haberin Devamı

Grip, geçirilen ateşli hastalıklar ve antibiyotik kullanımı sperm sayılarını geçici olarak düşürebilir. Bu düşüş bazen hamile kalmayı bile etkileyebilir. Ama sperm değerleri birkaç ay içinde eski haline döner...

SORU: Sonuçlar kötü

37 yaşında 5 yıllık evliyim. Bende canlı sperm yok. Doktor, biyopsi yapılsa dahi bu şartlar altında olumlu bir sonuç çıkmayacağını söyledi. Bu konu hakkında size ne düşünüyorsunuz?

CEVAP

Günümüzde ilerleyen endoskopik, mikrocerrahi ve yardımlı üreme teknikleri sayesinde sadece testislerinde tek bir sperm hücresi dahi olmayan erkekler çocuk sahibi olamamaktadır. Bunun haricindeki yaklaşık tüm durumlar için çözümler bulabilmekteyiz. Bu durumda olan, yani tek bir sperk hücresi dahi olmayanlar için ise birkaç yıl içinde gelişmesini tamamlayarak uygulamaya girecek olan kök hücre yönteminin çözüm olacağı düşünülmektedir.

SORU: Gebeliği etkiler mi?

32 yaşındayım. Eşim 26 yaşında. 2 yıldır evliyiz ve çocuk istiyoruz. 1 haftadır gribal enfeksiyon nedeniyle yatıyorum. Antibiyotik ve çeşitli ilaçlar kullandım, ateşim yüksekti. Acaba bu durum sperm kalitemi olumsuz etkiler mi?

CEVAP

Grip, ateşli hastalıklar, antibiyotik kullanımı gerektiren ağır hastalıklar sonucu sperm sayılarının geçici olarak düştüğü bilinen bir durumdur. Bu sayılar geçici olarak hamileliği engelleyecek kadar da düşebilir. Ama hamilelik ortaya çıkar ise herhangi bir olumsuz duruma sebep olmaz. Kişinin bünyesine ve rahatsızlığın şiddetine göre en fazla birkaç ay içinde sperm değerleri normale döner.

SORU: Zarar verir mi?

18 yaşındayım. Yumurtalıklarımın iki tanesi olması gerekirken bende bir tane var. Doktora gitmiştik, MR çekildi ama bir şey bulunmadı.

Doktor ameliyat ile açıp bakmak istedi, ailem izin vermedi. Bu durum çocuk yapmama engel olur mu? İleride bana zarar verir mi?

CEVAP

Torbaya inmeyip karın içinde kalan testislerde kanserleşme riski daha fazladır ve göz ile görülmeyip el ile muayene edilemediklerinden bu durumun geç fark edilme ihtimali yüksektir. Öncelikle ultrason, tomografi, MR gibi ileri görüntüleme yöntemleri uygulanır. Eğer şüphe devam ediyor ise cerrahi olarak da araştırılabilir.

SORU: Sertleşme olmuyor

11 aydır evliyim. Evlendiğimizden beri sertleşme sorunu yaşıyorum. Mesir macunu ile sorunu çözmeye çalışıyorum ama erken boşalıyorum. İlaç ya da başka bir yöntem önerebilir misiniz?

CEVAP

Mesir macunu vs. gibi ürünlerin sertleşme sorununuza iyi gelmesi zaten durumun siz kabul etmeseniz de önemli ölçüde psikolojik bir sorundan kaynaklandığını ortaya koymaktadır.

Cinsel sorunlarınız nedeni ile bu konuda danışabileceğiniz bir üroloji uzmanı mutlaka bulunduğunuz yerde vardır. Muayene ve tetkikler yapılmadan sizlere bu köşeden ilaç adı önerilmesini tıbben doğru bulmuyorum. Sorunlarınızı bir üroloji uzmanı tarafından çözülebileceği görüşündeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder