Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Birkaç ayda düzelir
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç ayda düzelir

Haberin Devamı

Grip, ateşli hastalıklar ve antibiyotik kullanımı sperm sayılarını geçici olarak düşürebilir. Bu düşüş bazen hamileliği bile etkileyebilir. Erkeğin bünyesine ve hastalığının şiddetine bağlı olarak sperm değerleri birkaç ay içinde eski haline döner...

SORU: İğne önerdiler

3 hafta önce idrarımı yaparken acı hissettim. Ardından sarımsı bir sıvı geldi. Bel soğukluğuna yakalandığımı düşündüm. Bir doktora anlattım, ilaç önerdi. Eczacı başka bir ilaç verdi ve “İşe yaramazsa iğne yaptırır” dedi. İlacı kullandıktan sonra azalma oldu, geçmedi. Doktora gitmeye vakit bulamıyorum. Bana bilgi verebilir misiniz?

CEVAP

Hastalığınız ile ilgili bir uzmana başvururak muayene olup gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi olmanız gerekirdir. Doktor da olsa eşe, dosta, eczaneye sorarak ilaç almak doğru değildir. Yanlış antibiyotik kullanımı sonucu mikroplarda direnç gelişerek sorun içinden çıkılması zor bir hal alabilir, komplikasyonlar oluşabilir ve bundan da siz zarar görürsünüz. Bu kadar iğne ve ilacı tek bir tetkik yaptırmadan uygulatmış olmanız, hâlâ da “Doktora gitmeye vaktim yok” demeniz sağlığınıza gereken ciddiyet ile eğilmediğinizi gösteriyor. Umarım bu yaklaşımınızı değiştirirsiniz.

SORU: Sperm sayım düşmüş müdür?

29 yaşındayım. 2 yıldır evliyiz ve çocuk istiyoruz. 1 haftadır iğne oldum, antibiyotik kullandım. Hastalığımda ateşim yüksekti. Yapılan iğneler ve aldığım antibiyotikler sperm kalitemi olumsuz etkilemiş midir?

CEVAP

Grip, ateşli hastalıklar, antibiyotik kullanımı gerektiren ağır hastalıklar sonucu sperm sayılarının geçici olarak düştüğü bilinen bir durumdur. Bu sayılar geçici olarak hamileliği engelleyecek kadar da düşebilir, ama eğer hamilelik ortaya çıkar ise herhangi bir olumsuz duruma sebep olmaz. Kişinin bünyesine ve rahatsızlığın şiddetine göre en fazla birkaç ay içinde yavaş yavaş sperm değerleri normale döner.

SORU: Cerrahi müdahale yapılaibilir mi?

51 yaşındayım. Uzun süredir iktidarsızlık sorunuyla boğuşuyorum. İlaçlar kullandım, testler yapılıyor, sürekli doktora gidip geliyorum. İktidarsızlıta cerrahi müdahale yapılıyor mu? Yapılıyorsa kimlere yapılabilir?

CEVAP

İlaç tedavisi etkili olmuyorsa penis içine enjeksiyon uygulamaları devreye girer. Hasta ilişki öncesinde penisine ilaç enjekte eder. Kalp hastalığı nedeniyle nitrat kullananlar bazı ilaçları içemezeler. İşte bu grup hastaya enjeksiyon önerilebilir. Eğer bütün tedavi seçeneklerine karşın sertleşme sağlanamıyorsa son seçenek protezlerdir. Pompalı, bükülebilen tipleri olan protez seçimine hekimle hasta birlikte karar verir. Ereksiyonda ağrı, ilişki sırasında penisin bükülmesi gibi sorunlar varsa bunlar ameliyatlarla düzelir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder