Opr. Dr. Hande Akbaş Birçok nedenle yükselebiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Birçok nedenle yükselebiliyor

Haberin Devamı

Prolaktin hormunu kullanılan ilaçlardan, uykusuzluktan, açlıktan, tokluktan ve polikistik over sendromundan yüksek çıkabilir. Değerin ne olduğuna bakılmalı, gerekirse beyin MR’ı çektirilerek uzman doktora başvurulabilir...

İlişki sonrası kan geldi

26 yaşında, 2 çocuk annesiyim. 2 yıl önce doğum yaptım. Sorunum düzensiz adet kanaması ve ilişkide kan gelmesi. Acaba bu durum rahim kanserinin belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir kadının şikayeti olmasa bile 6 ayda bir kadın doğum uzmanına muayene olmasını önermekteyiz. İlişki sonrasında kanama varsa muayene olun ve rahim ağzı kanser taraması için vajinal smear aldırın. Rahim ağzı kanseri için yaşınız genç. Büyük ihtimalle kronik enfeksiyonlara bağlı olarak rahim ağzınızda yara olarak adlandırılan erozyon vardır. Ancak yine de smear’le kanser ayırıcı tanısı yapılması şarttır. Ayrıca adet düzeninizin de niçin bozuk olduğunun anlaşılması için rahim ve yumurtalıklarınıza ultrason ile bakılması, hormonların ölçülmesi gerekir.

Prolaktin neden yüksek çıktı?

37 yaşındayım, 7 yıllık evliyim. Düzenli adet olmama rağmen prolaktin yüksek çıktı. Bu herhangi bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonunuzun ne kadar yüksek çıktığı önemlidir. Prolaktin hormonu uykusuzluk, açlık, tokluk, kullandığınız ilaçlar, polikistik over sendromu gibi birçok duruma bağlı olarak yüksek çıkabilir. Değer 100’lere yaklaşmadığı sürece genellikle kaygı verici bir durum yaratmamaktadır. Ancak değer 100’e yaklaşmışsa bazen prolaktin hormonunun üretilmesini sağlayan beynin hipofiz bölgesinde tümöral oluşumlar altta yatıyor olabiir. Beyin MR’ı çekilip beyin cerrahi uzmanıyla görüşülmesi gerekebilir.

Ense kalınlığı fazlaymış

Bebeğim 11 haftalık. İkili test yapıldı. Ultrason sonucunda ense kalınlığının 3 mm olduğu tesppit edildi. Kan tahlilim henüz çıkmadı. Sizce tereddüüt etmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğinizin ense kalınlığı beklenenin üzerinde çıkmış. Ama bunda doktorun da deneyimi büyük önem taşır. Öncelikle kan sonuçlarınızı bekleyin. Dilerseniz noninvazif prenatal tanı testi denilen anne kanında bebekten geçen hücrelerin genlerinin incelendiği yüzde 99 güvenirliği olan bir kan testi daha vardır. Bunda da sıkıntı çıkması halinde kesin tanı koydurtan tek test amniosentez gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder