Ekonomi Biraya bir kısıtlama daha!

Biraya bir kısıtlama daha!

Paylaş
Biraya bir kısıtlama daha!

Hükümet, yayınlandığı 2002'den bu yana neredeyse her yıl değiştirilen alkol yönetmeliğini bir kez daha değiştirdi. İçkiye bir kısıtlama daha getirildi. Bira üretimi yapılan yerlerde, açık alkollü içki satışı yasaklandı

26 Eylül 2002 tarihinde yayınlanan yönetmelik yayınlandıktan kısa süre sonra 31 Aralık 2002 tarihinde değiştirildi. 2003’te, 2004’te, 2005’te, 2006’da, 2007’de, 2010’da, 2012’de ve 2013 yılında değişiklikler yapıldı. Yönetmelikle bağlantılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kararları çıkarıldı.

Dün yönetmelikte bira ile ilgili yeni bir değişiklik daha gerçekleştirildi. Yönetmeliğin “ürünlerin tanımlanması” başlıklı maddesine, “Bira üretim tesisleri konutların bulunduğu binada veya açık alkollü içki satışı yapılan mekânlarla aynı binada bulunamaz” hükmü eklendi.

YAPIP SATAN YERLERE 2 YIL SÜRE


Bu hükme göre bira üretim tesisleri, konutlarla aynı binada olamayacak. Ayrıca bira üretimi yapılan binada açık alkollü içki satışı yapılamayacak. Bu durumda olan mevcut üretim tesislerine ise 2 yıl süre verildi. 2 yıl sonunda bu yerler de yeni duruma uygun hale getirilecek.

Üretim tesisleri konutlardan, açık içki satışı yapılan yerlerden ayrılacak. Sektör temsilcileri ise Avrupa’da, özellikle de Köln’de aynı yerde hem bira üretimi yapan hem de açık satışını gerçekleştiren, geçmişleri yüzyıllar öncesine dayanan çok sayıda yerel küçük işletmeler olduğuna dikkat çekti.

TABELALARDAN KALKTI

Hükümet geçen yıl çıkardığı yasa ile 22.00 ile 06.00 arasında içki satışına yasak getirmişti. Alkollü içkilerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı da yasaklanmıştı. İçki satılan market, büfe, bakkal, lokanta gibi yerlere iç ve dış mekânlarında bulunan içki reklamı olan tabelaların kaldırılması için süre de 11 Haziran’da doldu.

Mustafa Çakır / CUMHURİYET

Haberin Devamı