Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bir testle riski azaltın
HABERİ PAYLAŞ

Bir testle riski azaltın

Haberin Devamı

Kadınlar her yıl mamografi çektirip kontrollerini yaptırıyor. Erkekler de mutlaka prostat için uzman kontrolünden geçmeli. Genetik geçişli olan prostat kanseri riskini en aza indirmek, sağlığınızı korumak için her 6 ayda bir üroloğa başvurun ve PSA adı verilen testi yaptırın

SORU: Yaşın etkisi nedir?
44 yaşındayım, yeni evlendim. Eşim benden genç. İktidarsızlık yaşla birlikte artıyor mu? Haftada kaç kez cinsel ilişki normaldir?

CEVAP
İlerleyen yaşla tüm vücut yaşlandığı gibi penis ve penisin sertleşmesini sağlayan mekanizmalar da yaşlanıyor. Yaşla birlikte cinsel istek de azalıyor ancak yok olmuyor. Pek çok erkekte cinsel istek hafif-orta düzeyde devam ediyor. 80-90 yaş aralığındaki erkeklerin yüzde 15’inde cinsel faaliyetin, yarısında ise cinsel isteğin devam ettiği biliniyor. 60 yaş üstü evli çiftlerin yüzde 53’ünün, 76 yaş üzerindekilerin ise yüzde 24’ünün cinsel yönden aktif oldukları biliniyor. Aynı şekilde cinsel ilişki sıklığı da yaşla azalıyor.

Yaşla birlikte zorlaşıyor 25 yaşındaki erkekler ortalama haftada 4 kez cinsel ilişki kurarken, 50 yaşında haftada 1, 70 yaşında ise ayda 3 kez cinsel ilişki kuruyor. Yaşlanan erkekte beyin cinsel uyarılara daha az cevap veriyor ve sertleşmenin sağlanması için daha fazla dokunmayla uyarılma gerekiyor.

Aynı şekilde penisin de bu uyarılara verdiği cevap gecikiyor ve tam sertlik sağlanması için gereken süre uzuyor. Cinsel birleşme sonunda boşalma gerçekleştiğinde bir sonraki cinsel birleşmeye kadar geçmesi gereken süre genç erkeklerde 30 dakikaya kadar düşerken yaşlanan erkekte bu süre birkaç güne kadar uzayabiliyor.

SORU: Büyüme normal mi?

Tek böbrekliyim. 55 yaşındayım. Prostatım 35 gram. Geceleri 2 kez tuvalete çıkıyorum, ilaç kullanıyorum. Bendeki büyüme normal mi? Kaç gramdan sonra ameliyat olmalıyım?

CEVAP
Yaşın ilerlemesi ile prostatın bir miktar büyümesi, buna bağlı PSA’nın normal sınırlar içinde yükselmesi hatta gençlikteki kadar iyi idrar yapamamak normal durumlardır. Verdiğiniz PSA değerleri de normal. Kullandığınız ilaç prostat sorunu olan hastaları sadece ilaç kullanıldığı sürece rahatlatmaya yöneliktir.

Bu tür ilaçların sadece ileri yaşlardaki ve ameliyata uygun olmayan kişiler tarafından kullanılması gerektiği kanaatindeyim. Yarım saatlik kapalı bir ameliyat ile 2-3 gün hastanede kalınarak çözümlenecek bir sorunun uzun yıllar boyu ilaçlar kullanarak ertelenmesini ve daha ileri yaşlarda da ameliyat ile sonuçlanmasını makul bulmamaktayım. Detaylı sorularınızın cevabını ancak sizi muayene eden bir hekim verebilir.

SORU: Prostat genetik mi?

52 yaşındayım. Prostat kanseri irsi midir? Prostat büyümesi ve kanserine karşı nasıl önlem alırım?

CEVAP
Prostat kanserinde ailevi olarak risk artışı mevcut. 40-45 yaşından sonra ürolog kontrolü altında olmanızı öneririm. Yani düzenli olarak her 6 ayda bir muayene ve PSA’larınızı yaptırmanızı önemle tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder