Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bir kez olduysa dert etme...
HABERİ PAYLAŞ

Bir kez olduysa dert etme...

Haberin Devamı

Cinsel ilişkide başarısız olan erkek ‘İktidarsızım’ diye paniğe kapılmamalı. Bu durum tekrarlar ya da uzun süre devam ederse sertleşme sorunu ile üroloji uzmanına başvurmalı.

SORU: İktidarsızlık nedir?

58 yaşındayım. Bir süredir sertleşme sorunu yaşıyorum. İktidarsızlık sorunuyla karşı karşıya kaldığımı düşünüyorum. Acaba bana iktidarsızlıkla ilgi bilgi verebilir misiniz?

CEVAP

Uzun süre bir insanın cinsellikle ilgili arzu duyup ilişkiye girmek için yeterince sertleşme elde edememesine iktidarsızlık adı verilir. İktidarsızlık kelimesi yerine cinsel işlev bozukluğu veya sertleşme sorunu gibi ifadeleri tercih ediyoruz. Yani tek bir kez cinsel ilişkide başarısız olan insanın hemen doktora başvurması gerekmiyor. Ancak bu durum tekrarlar, uzunca bir süre devam eder ve mutsuzluk sebebi haline gelirse sertleşme sorunu ile doktora başvurmalıdır.

Eskiden psikolojik denirdi

10-15 yıl öncesine kadar iktidarsızlığın tamamına yakınının psikolojik olduğu kabul ediliyordu, daha sonra penisin sertleşme fonksiyonunun açıklığa kavuşması ile önemli bir oranın da fiziksel nedenlerden kaynaklandığı ortaya çıktı. İktidarsızlık nedenlerini 3 ana bölümde gruplandırabiliriz; 1) Fiziksel 2) Psikolojik 3) Organik ve psikolojik faktörlerin birlikte olması. Esasında iktidarsızlık, fiziksel nedenlerle hafif belirtiler gösterse de mahcubiyet, güven kaybı, stres gibi ruhsal sıkıntılar ile ortaya çıkan psikolojik faktör çoğu zaman fiziksel faktörün üstüne eklenerek hatta daha ön plana çıkarak cinsel fonksiyon bozukluğu tablosunu belirginleştiriyor.

Damar sertliğine dikkat!

İktidarsızlığın nedenini anlamak için peniste sertleşmenin nasıl olduğunu bilmek gerekiyor. Hormonların da etkisi ile artan libido, yani cinsel arzu sonucu görsel veya kokusal yolla uyarılan beyin, bel kemiğinin arasındaki sinirler aracılığıyla penisi uyarır ve bu uyarı sinir sistemiyle penise ulaştığında penisin içinde bazı maddeler salgılanır. Bu maddelerin salgılanmasında amaç kan damarlarını gevşetmektir.

Damarları gevşetmede rol oynayan nitrik oksit dediğimiz bir maddedir. Nitrik oksitin salgısını engelleyen her hastalık ve her etken iktidarsızlığa neden olur. Sertleşmenin olması için kanın penisin içindeki sertleşen bir çift esnek kılıfın içine dolması gerekir.

Damarlarda bir sorun varsa kan penisin içine yeteri kadar dolamaz veya dolsa bile kısa sürede dışarıya kaçar ve sertleşme sorunu meydana gelir.

Yani isteği ortaya çıkartan hormonlardaki azalma, beyinden uyarıyı ileten sinirlerdeki sorunlar, kan dolmasını sağlayan damarlardaki yetersizlik ve sertleşmeyi sağlayan kılıfların içindeki yapısal sorunlar iktidarsızlığın fiziki sebeplerini tek başlarına veya ortaklaşa oluşturabilirler.

Damar sertliği tansiyon yüksekliğine neden olur, damar cidarlarının yapısı bozulur ve damarları gevşetip penise kan dolmasını sağlayan nitrik oksidin salgısı azalır.

Bu durumda da sertleşme sorunu görülebilir.

Kazaların da rolü var

Trafik kazalarında veya kaza nedeniyle sinir ileti sisteminde ve bölgeye kan taşıyan damarlarda bir kesilme olabilir ve bu durum penise kan gitmesini engelleyerek iktidarsızlığa neden olur.

Sürekli ve yüksek miktarda kullanılan alkolün sinir ve damar sistemi üzerine olumsuz etkileri vardır. Devamlı alındığında sinir uçlarını uyuşturuyor ve beyinden gelen iletiye etkiliyor.

Böylece penisteki maddelerin salgısını azaltıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder