Cumartesi Postası 'Bir kadehle başladım alkolün esiri oldum'

'Bir kadehle başladım alkolün esiri oldum'

Paylaş
'Bir kadehle başladım alkolün esiri oldum'

Eski manken ve oyuncu Melek Yargıcı alkolün pençesinden nasıl kurtulduğunu anlattı

SUNA AKYILDIZ

suna.akyildiz@posta.com.tr

Melek Yargıcı’yı yıllardır tanırım. Podyumların aranılan mankenlerinden biriydi. Kenan İmirzalıoğlu ile oynadığı ‘Deli Yürek’ dizisiyle ününü pekiştirmişti. Aşkta uğradığı hayal kırıklığı alkole sığınmasına yol açtı. Uçurumun kıyısına geldi. Alkolik olması yüzünden çok parlak giden meslek hayatı da sıfırlanmıştı. Melek şanslı azınlıktan: Tedavi gördü, bu illetten kurtuldu. Alkole tövbeli artık. Yaşadıkları mı? İbretlik...

Sen gelecek vaat eden bir manken ve oyuncuydun. Kaç yaşında mankenliğe başladın?

Hangi dizilerde rol aldın? 17 yaşımdaydım podyuma çıktığımda. Pek çok defilede yer aldım. Ardından ‘Deli Yürek’, ‘Baba Ocağı’, ‘Arka Sokaklar’ gibi dizilerde oynadım. ‘Dansöz’ filminde de rol aldım. Reklam filmleri, klipler... O kadar çok ki.

Alkole başlamadan önce hayatın ve işlerin nasıldı?

Alkol hayatıma girene kadar çok güzeldi herşey. Sporcuydum. 4 sene kürek sporu yaptım. Ergometrede birinciliğim, Yunanistan’da Balkan üçüncülüğüm var. 19 madalyam var birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecelerinde. Denizi çok severim zaten. Bir yat alıp orada yaşamımı sürdürmek istiyorum. Denize olan tutkum 13 yaşında başladı. O yaştayken Yunanistan’da Türk bayrağını boynumda taşıyordum. Ardından modellik ve diziler geldi.

Ne kadar kazanıyordun?

İyi paralar kazanıyordum işte (gülüyor). Söylemeyeyim, ayıp olur. Ama çok para yedim. Alkole başlayınca herkes korktu ve iş vermemeye başladı. Neyse. Ama her şerde bir hayır vardır. Bunu da yaşamam gerekiyormuş.

Alkole niye başladın peki?

Erken yaşta büyük sorumluluklar aldım. Sevgilim, Türkiye’nin tanınmış ağır abilerinden biriydi (iki yıl boyunca Ali Fevzi Bir ile aşk yaşadı). İster istemez o ağırlığın içine giriyorsun. İlişkide kıskançlık olunca alışıyorsun birinin sözünü dinlemeye. Ayrıldıktan sonra o kadar üzüldüm ki. Alkol önüme gelmeye başladı. Severek ayrıldığım için başkalarında da onu aradım. Yanlış olan da buydu. Tanıştığın insan ile ayrıldığın kişiyi kıyaslamak her zaman hüsran getirir. Ve daha fazla içmeye başladım. Artmaya başladı kadehler. Aşk acısından dolayı alkole sığındım, alkol aldığım için iş bulamadım. Bunlar birbirini tetikledi.

Alkol kaç yıl önce hayatına girdi?

2004 yılından beri hayatımın bir parçasıydı alkol. Bir kadehle başladı, dozu arttı... Bir kadeh, şişelere döndü.

Uzun süre ortada yoktun. O dönemde neler yaptın?

Alkol tedavisi için uzun süre hastaneye yattım. Maddi açıdan da iyi durumda değildim. Hatta Tarlabaşı’na taşındım.

Tarlabaşı’na niye taşındın?

Annemlerden kaçmak istemiştim. Bir ay dayandım. Sonunda bir arkadaşımın yanına Göcek’e gittim.

O dönem Posta Gazetesi’nde haberini yapmıştım, kızmıştın bana...

Evet. Ama o haber benim miladım oldu. Hastaneye yatıp tedavi olmaya karar verdim.

Alkolikler ‘alkolik’ olduğunu kabul etmez. Sende de var mıydı bu durum?

Evet. Hastaneye her gitmek istediğimde ‘alkolik’ olduğumu kabul ediyordum. Hastaneden çıkıp 10 gün sonra içmeye başladığımda reddediyordum. “Alkolik değilim, bir kadehten birşey olmaz” diyordum. “Bir kadehten birşey olmaz” diyerek bana içki veren ‘dostlarım’ dost değilmiş, onu gördüm.

“Keşke içmek istediğimde elimden alsalardı” diyor musun?

Son tedaviden önce, tek başıma Bebek Lucca’ya gittim... Bir kadeh içtim, bir tane daha içtim. Üçüncüde, garson “Melek Hanım, vermeyelim” dedi. Çok mutlu oldum (gözleri doluyor). İçemedim. Sonra da ailemin yanına gidip tedavi oldum.

“Camilerde ağladım Allah’a yakardım”

Ailenle olmak çok iyi gelmiş o zaman sana...

Hem de nasıl? Şimdi annemle yaşıyorum. Tedaviden sonra içimdeki manevi duygularım arttı. Söylemek ne kadar doğru bilmiyorum, ara sıra namaz bile kılıyorum.

Ailen tedavi olmak istediğinde nasıl karşıladı seni?

Çok sevindiler. Bir aylık tedavi sürecinde ailem yanımdaydı. Bu destek ve sevgi sayesinde artık içmek istemiyorum. Hastaneden çıktığım gün bir başlangıç oldu.

Sanatçı veya manken arkadaşların destek oldu mu?

Seda Sayan, Serpil Benay, yönetmen arkadaşım Can Tokacı bana destek verdiler. .

Alkolü hatırlatmasın diye bir çok elbiseni dağıtmışsın?

Evet, alkolü hatırlatan herşeyi hayatımdan çıkardım, dağıttım.

Kurtulmak için ne yaptın?

Bir ara kapanmayı düşündüm. Kapanırsam, içmem belki diye düşündüm. Kuran okudum. Bir gün Sultanahmet Camii’ne gittim. Saatlerce ağladım. “Allahım, beni bu illetten kurtar” diye çok yalvardım. Allah’a tutundum. Artık kolay kolay kopmam.

Alkol almadığında kendini nasıl hissediyordun?

Başka bir kadın çıkıyordu içimden. Her uyandığımda “Artık içmeyeceğim” diyor, sonra içiyordum. Aslında kabul etmekle başlıyor herşey. Ben şimdi kabul ediyorum. Bu röportajı da bu yüzden yapıyorum. Günah çıkarıyorum, hem sana hem bu röportajı okuyanlara... Bundan dönüşümün olmadığını biliyorum.

“Alkolün dağıttığı bir ailenin kızıyım”

Ailende alkol tedavisi gören var mı?

Babamla annemin ben 5 yaşındayken ayrılma nedenidir alkol. 28 yaşındayım, 23 yıl sonra gördüm babamı. Bu illetle savaşırken buldum onu. Kaybettiğimiz seneleri konuşmadan benden alkol istedi. Yeni hastaneden çıkmıştım. Onu gönderdim, içmeye başladım.

Babanla aynı kaderi yaşıyor olmak rahatsız etti mi?

Etti. O hâlâ içiyor. Alkolün ne yuvalar yıktığını birebir yaşayan biriyim. Ben de alkol yüzünden dağılan bir ailenin çocuğuyum.

Alkole ne kadar para harcamışsındır?

400 bin dolar harcamışımdır. Tüm kazancımı bunlara yatırdım.

Tedaviye ne kadar verdin?

100 milyar kadar.

“Bilerek hayatıma erkekleri sokmadım”

Eskiyi geri getirme şansın olsa... Nereden başlardın?

21 yaşında olmak isterdim. İşimde başarıyı yakaladığım, alkole hiç bulaşmadığım yıllara dönerdim.

Yeniden başlarım korkusu var mı?

Bu seferki tedavim çok başarılı oldu. Tekrar içersem ailemin yüzüne bakamam. Artık hayatım spor yaparak ve bol su içerek geçiyor.

Hayatında biri var mı?

Uzun zamandır hayatıma kimseyi sokmadım. Şöyle düşünüyorum: Bir hastalık geçirdim, sağlığıma kavuştum. Alkol ilişkimi bile olumsuz etkiliyordu; hem kendimi hem karşımdakini mutsuz ediyordum. En doğrusu, o dönemde ilişki yaşamamaktı. Ama şimdi düzgün biri çıkarsa neden olmasın?..

(23.04.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

3

Haberin Devamı