Tamer Heper Bir ihtimal yok
HABERİ PAYLAŞ

Bir ihtimal yok

Haberin Devamı

Annem 1976-1984 yılları arası Avusturya'da çalıştı. Bugün 72 yaşında. Yurtta hiç çalışması yok. Bu hali ile emekliliği haketmediği söylendi. Peki acaba toplu para hakedemez mi? ● V.C.

Yurtta çalışanlar için emeklilik hakkını kazananlar iki şeyden yararlanır. Birincisi emekli maaşı alır, ikincisi emekli olduğu işyerinden tazminat alır.

Bazı anlaşmalar ile yurtdışındaki çalışmaların birleştirilmesi de söz konusu olmuştur. Bunun için özel hükümler getirilmiştir. Siz ise annenizin yurtta emekliliği haketmediğini öğrenmiş bulunuyorsunuz. Demek ki ilgili kuruma (ki bu kurum SGK’dır), başvurup bilgi almışsınız. Bu durumda anneniz emekli maaşı almayı haketmemiş. Bu belli.

TAZMİNAT DA ALAMAZ

İkinci elde edilecek gelir kıdem tazminatı. Ancak kıdem tazminatı emekliliğin kazanıldığı işyerinden ödenir. Yani anneniz yurtta bir işyerinde çalışacaktı, bu çalışması sırasında emeklilik hakkını kazanacaktı, ilgili kurumdan yani SGK’dan, ‘emeklilik hakkını kazanmıştır’ yazısını alacaktı ve bu işlemlerden sonra işyerinden ayrılıp işyerinden kıdem tazminatını talep edecekti. Sizin anlatmak istediğiniz toplu para ödeme budur. Ancak yurtta böyle bir çalışması olmadığına göre de kıdem tazminatı talep edeceği bir kurum veya bir işyeri de yoktur.

HİÇBİR YERDE OLMAZ

Bir de kamu görevlilerinin emeklilik hakkını kazandıkları zaman aldıkları emekli ikramiyesi var ki bu sizin için söz konusu dahi değil.

Bu şartlarda annenize ödenebilecek bir tazminattan söz etmem mümkün değil. Ayrıca tarihler yanlış yazılmadı ise annenizin çalışma süresi toplam sekiz yıl. Bu kısa süreli çalışma için herhangi bir ülkede de bir emekli maaşı bağlanabileceğini zannetmiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder