Nedim Şener Bir diktatörün profili
HABERİ PAYLAŞ

Bir diktatörün profili

Üç ayda bir yayınlanan pazarlama ve iletişim dergisi ‘Pİ’de yer alan makalede adını çok iyi bildiğimiz bir diktatörün profili ile ilgili bilgiler yayınlandı. Bakın bu diktatörde ne gibi özellikler varmış: “Dünyadaki tüm diktatörler, harici koşulları kontrol etme ve söz konusu koşulları kamusal görevleriyle örtbas etme arzusu duyarlar.

Sürekli güvence isteyen, düşük özsaygıya sahip bir karakterdir. Kendi özsaygısına tehdit teşkil eden şeylere hatta eleştiri ve suçlamalara karşı savunma halindedir. Başkalarının değerlendirmeleri onu davranışlarını değiştirmeye sevk etmez.

Haberin Devamı

Batının, Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın, yabancı basının, kendi ülkesindeki protestocuların eleştirilerine tamamen kayıtsızdır. Doğru şeyi yaptığına emindir ve davranışını değiştirme ihtiyacı hissetmez.

İnsanları ve koşulları kontrol etme sebebi hem güce duyduğu yoğun ihtiyaç hem de güçlü tehlike hissidir. Muhatabı üzerinde kontrol sahibi olmadığı durumlarda kendini huzursuz hisseder. Doğru şeyi yaptığına emindir ve davranışını değiştirme ihtiyacı hissetmez.

Yüz ifadesi, el kol hareketleri ve cümlelerinde aynı şeyleri sık sık tekrarlar. Bir karar vermesi gerektiğinde tüm sorumluluğu üstlenir, cesur davranır. Parti adına konuşurken, ağırlıklı olarak ‘ben’ yerine ‘biz’ sözcüğünü kullanır.

Protestoların bastırılmasını kendi arzu ve emirlerinden ziyade, teröristlerle başa çıkma ihtiyacı olarak açıklar. Onun arzuları devlet işlerindeki adımları için önemli mecburiyettir. Son derece kuşkucu ve paranoyaktır. Kimseye güvenmez sürekli komplo ve ihanet korkusuyla yaşar.”

Cevabı aranan soru

Yazıda adı geçen diktatör Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad. Makale eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in kişisel siyasi danışmanı Dr. Ekaterine Egorova, uluslararası siyasi psikolog Elizaveta Egorova ve ABD’li siyasi danışman Ken Feltman tarafından yazılmış.

“Hafız’ın oğlu, Basil’in kardeşi. Suriye Başkanı Beşar Esad’ın psikolojik profili” başlıklı makale, iktidar uğruna yüz binlerce insanın ölümüne yol açan bir diktatörün kişilik özelliklerini aktarıyor.

Haberin Devamı

Makalede cevabı aranan soru şu: “Bu kadar mütevazı ve çekingen bir adam nasıl olup da böyle zalim bir diktatöre dönüştü?” Yazı bir göz doktorunun iktidar uğruna bir diktatöre dönüşmesini anlatıyor. Dergiyi elimden bıraktığımda “İyi ki ‘Suriye Arap Cumhuriyeti’ vatandaşı değilim” dedim kendi kendime…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder