Yaşam Bin yılın en soğuk kışı geliyor

Bin yılın en soğuk kışı geliyor

Paylaş
Bin yılın en soğuk kışı geliyor

Polonyalı bilim adamlarının tahminlerine göre Avrupa bu yıl son 1000 yıllık tarihinin en soğuk kışını yaşayacak

Polonyalı uzmanlar, Meksika Körfezi’nde doğup Kuzey Avrupa’ya doğru yol alan Gulf Stream sıcak su akıntısının ivmesinde düşüş olduğunu ve bu durumun Avrupa’da sert kışlar yaşanmasına neden olacağını söyledi.

Fobos Meteoroloji Merkezi’nden iklimbilimci Vadim Zavodchenkov, Avrupa’da bu yıl yaşanacak sert kışın etkileri hakkında daha net sonuçları Kasım ayında alacaklarını bildirirken, tahminlerin yüzde 70 oranında gerçekleşeceğini söyledi.

Sert kış mevsiminden en fazla evsizlerin etkilenmesi beklendiği için Rusya ve Polonya, donarak ölmelere ve mal kaybına karşı şimdiden önlemler almaya başladı.

Buzul çağı yaşanacak

Gulf Stream sıcak su akıntısı tamamen durduğunda, Avrupa’da yeni bir buzul çağının başlaması bekleniyor. Son 12 yılda Gulf Stream’in debisinde yüzde 30 düşüş yaşandı.

Gulf Stream, Meksika Körfezi’nde doğup İngiltere’nin kuzeyine doğru seyreden bir sıcak su akıntısı. Avrupa’ya en büyük katkısı ise Sibirya ile aynı denklemde olan Kuzey Avrupa ülkelerinde iklimi yumuşatarak bu bölgeleri daha yaşanabilir hale getirmesi. Ancak Oxford Üniversitesi’nin ve Oregon Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarda tatlı su kaynağı olan buzulların küresel ısınma sebebiyle hızla erimesinin, okyanustaki tuz oranının düşmesine sebep olduğu tespit edildi.

Okyanustaki akıntıların sudaki tuz yoğunluğuna bağlı olarak meydana gelmesi sebebiyle, sudaki tuz yoğunluğu düştüğünde akıntılar yavaşlayarak durma noktasına gelebiliyor.

Bir yandan Avrupa, “ısıtıcısı” olan 30 milyon metre küp debiye sahip Gulf Stream’i kaybederken, diğer yandan sıcak su akıntısının durmasıyla balıkların besin kaynağı olan planktonların tükeneceği tahmin ediliyor. Bu da beslenme zincirinin ilk halkalarından birinin yok olması anlamına geliyor.

TÜRKİYE’DE DURUM NE OLACAK?

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, NASA’dan gelen verilere göre, Türkiye’nin kuzey bölgelerinde kışın geçen yıla oranla daha sert geçeceğini ve kar yağışının daha sık görüleceğini söyledi.

Şen, Trakya, Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz ile İç Anadolu’nun kuzey kısımlarının, geçtiğimiz yıla oranla kış sıcaklıkları normallerinin altında seyredeceğini belirterek, “Bu nedenle kış, bu bölgelerde daha sert olacak” dedi. Türkiye’nin Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinin ise kış normallerinin üzerinde olacağını kaydeden Şen, “Diğer bölgeler kış normallerinde seyredecek. Ancak yurdun genelindeki yağışlar, bu kış geçen yıla oranla daha az olacak gibi gözüküyor. Kalıcı kar yağışı kuzeyde daha sık görülecek. Ocak ayından Şubat ayının 15’ine kadar kar yağışı görülebilecek. Bu veriler NASA’dan bize gelen özel verilerdir” diye konuştu.

(Milliyet)

2

Haberin Devamı