Murat Gülderen Beyin göçü nasıl durur?
HABERİ PAYLAŞ

Beyin göçü nasıl durur?

Haberin Devamı

Yeni icatlar çıkarılmasını desteklemek için kurulacak olan ‘kitlesel fonlama desteği’, yatırımcıya iyi anlatılabilirse ülkede beyin göçü durma noktasına gelebilir. Çünkü beyin göçü daha çok yapılan buluşa finansal kaynak bulunamadığı için gerçekleştiriliyor.

Gelişmiş ülkelerde 10 yılı aşkın süredir yapılan kitlesel fonlama platformlarının sağladığı destek 35 milyar dolara dayandı. Bu fonlama için büyük bir iş adamı olmanıza da gerek yok. Yani gönlünüzden ne koparsa…

Gereken miktar toplandıktan sonra ise üretime başlanıyor. Bunun dünyadaki en büyük örneği ise ABD merkezli Kickstarter. Burada şu ana kadar yaklaşık 13 milyon kişi toplamda 3 milyar dolarlık fonlama yaparak 124 bin adet projeyi hayata geçirdi. Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) destekli olarak faaliyete başlayacak olan platformlarda sistem, internet üzerinden işleyecek.

Temel işlev, girişimcilerle fon sağlayıcıları elektronik ortamda buluşturmak. Proje fikirlerine platform üzerinde yer verilecek, katılmak isteyen fon sağlayıcılara yazılı ve görsel bilgiler sunulacak. Dijital teknoloji devrimi hızla yayılırken kurulacak bu platform çok rahatlıkla dünyaya parmak ısırtacak Türk mucitler çıkaracak. Şimdi onlar düşünsün…

Yaşlılara uyarı

İngiliz Halk Sağlığı Klinik Danışmanı Sir Muir Gray, yaşlı insanların beden sağlıkları açısından oturmaları yerine ayakta durmaları konusunda teşvik edilmeleri gerektiğini söylemiş. Bu durumda akla hemen metrobüs ve metro geliyor.

Duyarsızlıklar olsa da bizler toplu taşıma araçlarında yaşlılara yer vermeye gayret ederiz. Tabiki yer vereceğiz ama onlar da kendi sağlıkları için biraz gayret göstersinler.

Eyvah ölmüşüm!

New York Üniversitesi Lanoge Tıp fakültesi, ölüm sonrası bilincin hemen kapanıp kapanmadığını araştırırken ilginç sonuçlara ulaşmış. Buna göre insan, öldüğünün hemen farkına varıyor, etrafta o an konuşulanları duyabiliyormuş.

Bulguların temeli, kalbi durduktan sonra hayata döndürülen insanlara dayanıyor. Bazı kişiler, kalplerinin durduğu an ile yeniden hayata döndükleri an arasında geçen bazı olayları hatırlayabiliyormuş. Bu da kalbin durduğu anda ölen kişilerin bir süre öldüklerini bildiklerini ve dış dünyayı algılayabildikleri anlamına geliyor. O nedenle konuşmalara dikkat...

Otonom çılgınlığı

Otonom (sürücüsüz) araç teknolojisi geliştikçe, şirketler bu teknolojiyi kullanmanın yeni yollarını keşfediyor. Son olarak Daimler bu amaçla otonom kar aracı geliştirdi. Yeni nesil kar aracı, hayati tehlike arz edebilen yollar için kritik önem taşıyor. Belediyelere duyurulur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder