Serra Ababay Beyaz yalanlar korkulu çocuklar
HABERİ PAYLAŞ

Beyaz yalanlar korkulu çocuklar

Haberin Devamı

Ailelerin genellikle iki farklı sebepten ötürü çocuklarına “beyaz yalan” söylediklerini gözlemliyorum. Bazı ebeveynler, çocukları gerçekleri bilirse üzülür ve kendileri de çocuğunu üzen ebeveyn olur kaygısı ile kullanmakta.

Diğerleri ise, “sorun önleyici” olarak görmekte ve çocuğu ağlama, tutturma veya otorite çatışmalarına girmeden önce durdurmayı amaçlamakta.

Ailelerin bu kaygıları doğaldır fakat kandırmacalar, amaçlananın aksine korkulu ve güvensiz çocuklar yetişmesine neden olabilir.

Yaşanan olumsuz duygular yoğun ve tekrarlı olmadığı sürece çocukları bağımsızlığa hazırlayan anlardır. Amaç kandırmalarla çocuğun mutsuzluğunu anında gidermek değil, bu mutsuzluk ile baş etmeyi deneyeceği güvenli ortamı sunmak olmalıdır. Hayatta her şey kandırma ile değiştirebileceğiniz kolaylıkta olmayacak. Sunduğunuz güven ise hep içlerinde olacak.

Zamanla doğru söylemediğinizi fark eden çocukların size olan güveni kırılır ve en çok güven vermesi gereken kişinin de sorunlarla baş etmede zorlandığını hissettirir. Sonuç; sıradan olaylara bile şüpheyle yaklaşan ve daha önce kandırıldığı için sözlerinizle rahatlayamayan çocuklar olur.

Çocuklara;

● Biri vefat ettiğinde, “tatile gitti/uzağa gitti” demeyin. Yaşına uygun şekilde ölümden bahsedin.

● Mutsuz olup ağladığınızda “Hiçbir şey yok” yerine, “Üzüldüm fakat bir yetişkinim, bununla başa çıkabilirim” deyin.

● Ailede hastalık vs. yaşandığında öncesinde, “Anneanne gayet iyi” yerine “Anneanne bu ara hastalandığı için bazı ilaçlar alıyor, daha yorgun olacak. Bu ciddi bir rahatsızlık” diyerek anlatın.

● Gitmek istemediği, korktuğu bir yer veya aktivite söz konusuysa sadece yola çıksın diye, “Oraya gitmiyoruz, başka yere gidiyoruz” diyerek kandırmayın. “Oraya gitmekten korktuğunu biliyorum, yanında olacağım” deyin.

● Tıbbi müdahalelerde, “Hiç acımayacak” yerine “Biraz acıyacak ama kısa sürecek” deyin.

● Sınır koymak isterken, kendi otoriteniz yerine “Amca, ağabey, polisler sana kızıyor” diyerek korkutmayın. Bu kişiler çevreyi temsil eder.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder