Nedim Şener Beterin de beteri varmış!
HABERİ PAYLAŞ

Beterin de beteri varmış!

Haberin Devamı

Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) yıllık genel kurul toplantısı için geldiğim Karayip Adaları’ndaki Trinidad Tobago’da öyle biriyle tanıştım ki halime bin kere şükrettim. 35 yaşındaki Azeri gazeteci Aynulla Fethullahev ile beraber ‘Parmaklıklar Arkasında Gazetecilik’ konulu panele katıldık. Fethullahev, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev hakkındaki yazısı nedeniyle 29 yaşında girdiği hapishaneden ancak 34 yaşında, geçen yıl çıkabilmiş. Fethullayev’i dinlerken ‘Bizden kötü durumda olanlar varmış’ dedim.

[[HAFTAYA]]

AİHM’den 30 bin euro ceza…

Fethullayev, Rusça yayınlanan Real Azerbaycan ve Gündelik Azerbaycan isimli iki gazete çıkarmış. Satışı 100 bine ulaşan bu gazetelerde, Devlet Başkanı Aliyev hakkında yolsuzluk iddiaları, ailesinin serveti ve ülkede işlenen siyasi cinayetlerle ilgili makaleler yayınlanmış. Fethullayev 2007 Nisan’da ‘Hocalı halkı ve Azerbaycan ordusuna hakaret’ iddiasıyla çıkarıldığını mahkemede tutuklanmış. 2 yıl 6 ay hapis cezası ile yargılanmış.

Hapisteyken ‘terörizm propagandası yapmak’tan hakkında bir dava daha açılmış ve 8 yıl hapsi istenmiş. ‘Azerbaycan’ın komşu ülkelerle ilişkilerini bozmak’la suçlayıp hakkında 3 yıl hapis istemli bir dava daha açılmış. Tüm bunların üstüne vergi kaçaklığı davası eklenmiş. 8 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış. Fethullayev ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuş.

Oradan ‘Derhal serbest bırakılmalı’ kararı çıkmış. AİHM, 22 Nisan 2010’da Azerbaycan’a, Fethullayev davasıyla ilgili 30 bin euro da para cezası vermiş. Fethullayev serbest kalmayı beklerken, hücresinde 1 kilo uyuşturucu bulunmuş!!! Bundan da 2 yıl 6 ay hapis cezası almış. Avrupa Birliği’nin bastırması ve uluslararası kamuoyunun etkisi ile Fethullayev 26 Mayıs 2011’de özel af ile serbest kalmış.

Türkiye’de 100, orada 8 tutuklu

Silivri’de 376 gün yatmış bir gazeteci olarak, Fethullayev’i dinlerken kendimi ‘Beterin de beterin de varmış’ demekten alamadım. Ancak Fethullayev, Türkiye’de 100 gazetecinin hapiste olduğunu belirtip “Siz de 100 gazeteci tutuklu biz de 8 tane” dedi. Doğru söze ne denir...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder