Tamer Heper Belgeler verilecek
HABERİ PAYLAŞ

Belgeler verilecek

Haberin Devamı

Bir varlık yönetimi şirketi benim borçlu olduğumu ileri sürdü. Ben de kendilerine inandım ve bahsettikleri borç kadar parayı kendilerine ödedim. Şimdi benden 20 bin TL daha istiyorlar. Ben de ödemiyorum. Bugüne kadar 21 bin TL ödedim ve bana ödemeye dair makbuz vermediler. “Borcu kapat öyle verelim” diyorlar. Oysa borcum kalmadı. Bunlara karşı ne yapabilirim? ● N.U.

Toplumun karşısına, insanları borçlandırıp zorda bırakan oluşumlar çıkmıştı. Örneğin ülkede bir banker olayı vardı. Bankerler de yasa dışı kuruluşlar değildi ama vatandaş bunlardan çok çekti.

Şimdilerde de ‘varlık yönetimi şirketleri’ var. Bunlar yasal kuruluşlar ve yasalar çerçevesinde, bankalar gibi mali kuruluşlardan alacaklarını temlik alır, alacaklı yerine geçer ve borçluları takip eder. Yaptıkları iş budur.

Ancak bu yapılırken yasa dışına çıkılmaması gerekir. İzliyorum, bazı kuruluşlar alacaklı oldukları kimseleri her gün “Seni icraya vereceğiz, evine polisle gelip eşyalarını alıp götüreceğiz, ceza davası açacağız” gibi endişe yaratıcı mesajlarla taciz ediyorlar. Bu suçtur.

Onlar kendilerini şöyle savunuyor: “Biz vatandaş mağdur olmasın, icra takibiyle karşılaşmasın diye iyi niyetle uyarıyoruz.” Ancak her gün “Polisle geleceğiz, seni perişan edeceğiz” şeklindeki mesajlar iyi niyetli değildir. Bu toplumda endişe yaratacak tehdittir. Bu uyarı bir defa hadi diyelim iki defa iyi niyetle yapılır, her gün yapılmaz.

★ ★ ★

Bu kurumlar, borcun nedenini, temliknameyi ve tahsil ettikleri paranın tahsil ettikleri kadar para makbuzunu karşı tarafa vermek zorundadır. Bunun yapılmaması hukuka aykırıdır. Paranın bir kısmını bile tahsil etse bu kadarlık makbuz mutlaka verilmelidir.

Bunlara uymayan kurumun yasal işlem yaptığını vatandaş nereden bilsin! Belki bir dolandırıcılık kumpasına muhatap olmaktadır. Netice itibarıyla okuyucumun makbuz istemesi son derece yasaldır.

Borcunun tamamlandığını kesin olarak biliyorsa fazlasını ödememekte haklıdır. Şayet 20 bin TL gibi büyük rakamlar karşısına çıkarılıyorsa ‘menfi tespit davası’ dediğimiz, borcunun bulunmadığının tespitinin talep edildiği bir davayı açmakta da yararı olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder