Tamer Heper Belgeler sunulacak
HABERİ PAYLAŞ

Belgeler sunulacak

Haberin Devamı

Borcum bir varlık yönetim şirketine devredilmiş. Bu kadarla kalmamış ondan bir başkasına, sonra da bir başkasına devredilmiş. Şimdi bana avukatları aracılığı ile “Bu parayı öde” diyorlar. Ben de “Bana temliknameleri gönderin inceleyeyim ve ödeyeyim” diyorum. “Böyle bir yazı gönderemeyiz” diyorlar. Bu halde durumum ne olur? ● F.K.

Varlık yönetimi şirketleri, kurumların alacağını temlik alır ve onların yerine geçer. Bu temliknameler yazılıdır ve şayet bu konuda yasal bir takip yapılacak ise bu temliknameler takip yapılan mercie sunulur. Zira takip yapanın hangi sıfatla bu takibi yaptığının ve alacağının nereden doğduğunun ispatı şarttır. Ayrıca sadece temliknamelerin ibrazı da yetmez, borç doğuran olaya ait belgelerin de sunulması şarttır. Zira asıl alacaklı yani temlik veren temlikname ile birlikte varlık yönetimi şirketlerine elindeki belgeleri de teslim edecektir. Bu belgeler birlikte olmadığı takdirde alacak iddiası reddolunur.

İNCELEMENİZ GEREKİR

Sizin durumunuzda olan biri de karşısındakinin sıfatının ne olduğunu bilmek durumundadır. Ciddi çalışan bir yönetim size borçla ilgili tüm belgelerin bir örneğini sunmalıdır ki siz de karşınızdakinin ciddiyetini ve borcun var olup olmadığını inceleyebilesiniz. Yoksa karşınıza her çıkan “Ben varlık yönetimi şirketiyim, ver bana şu kadar TL” derse herkese para mı dağıtacaksınız?

ONLARIN KÂRI OLUYOR

Ben bu işin içinde biri olarak yaygın bir duruma tanık oldum. Varlık yönetimi şirketleri temlik alırken çok düşük bedeller ödedikleri için borca ait belgeler kendilerine verilmese bile bu alacağı temlik alıyorlar. Bir şekilde tahsil ederlerse bu onların kârı oluyor. Vatandaşa borcunu bildiriyorlar, zaman zaman arayıp huzurunu bozuyorlar ama yasal işleme girişmiyorlar. Doğrusu ise alacaklı olduklarını söyledikleri kişiyle irtibata geçtiklerinde yasal belgelerini sunmaları gerekmektedir. Doğrusu budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder