Tamer Heper Bekleyelim bakalım
HABERİ PAYLAŞ

Bekleyelim bakalım

Kredi kartımdan benden habersiz üç defa para çekilmiş. Bu suç değil midir? Bunun önlemi yok mudur? K.K.

Doğrusu hırsızlığın veya dolandırıcılığın muhtelif şekilleri var. Teknoloji ilerledikçe hırsızlığın veya dolandırıcılığın da kabuk değiştirdiğini teknolojiye ayak uydurduğunu hatta teknolojinin önünde gittiğini görüyoruz. Eskiden dolandırıcılık, şehre yeni gelmiş vatandaşa tranvay veya Beyazıt Kulesi’ni satmak iken bugün bilgisayar ve internet kullanılarak sanal ortamdan istifade ile yapılıyor. Dolayısı ile birinci sorunuzun yanıtı da ortaya çıkıyor, elbette suç. Bunu kim yaptı ise suçun oluşan şekline göre hırsızlıktan veya dolandırıcılıktan ceza verilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sizin yapacağınız şey savcılığa suç duyurusunda bulunmaktır. Ancak ikinci sorunuzun yanıtı ise olumsuz. Yani bunları önlemenin imkanı yok. Suç, tarihin hiçbir döneminde ortadan kalkmamıştır. Suçu sıfırlayamazsınız. Suç işlenir. Bu toplumun bir parçasıdır. Ancak azaltılabilir. Toplumun refahı, toplaman eğitimin, toplum içinde adli mekanizmanın etkisinin olduğu toplumlarda suç azalır ama bitmez. Toplumun refahının yerlerde süründüğü, tahsil ortalamasının dört yıl olduğu, adli mekanizmanın tersine çalıştığı toplumlarda suç alır başını gider. Korunmanın tek yolu da ferdi olarak mümkün mertebe tedbirli olmaktır. Ancak bizler o kadar tedbirli olmaya çalışıyoruz ki bana sorarsanız paranoyak olduk. Yani çözüm ferdi değil toplumsaldır ancak bunun için öncelikle toplumun ve özellikle yönetim kadrosunun bu yönde güçlü iradesinin olması şarttır. Siz bu iradeyi bekleyeceksiniz.

Haksızlık komşulara yapılmış

Ocak ayında bir daire satın aldım ve tapusunu bu tarihte aldım, ancak altıncı ayın sonunda daireye girebildim. Yönetim benden Haziran’dan itibaren aidat istiyor. Bu doğru mu? Ş.D.

Kat mülkiyetine tabi binalarda ortak giderler tüm bağımsız bölüm malikleri tarafından ödenir. Bağımsız bölüm maliki ortak alanı kullanmadığı veya ortak tesisi kullanma ihtiyacında bulunmadığı iddiası ile ortak gidere katılmaktan kaçınamaz. Bağımsız bölüm el değiştirebilir. El değiştirme hallerinde, tapudaki tescil tarihine kadar ortak giderlerden eski malik, tapudaki tescil tarihinden itibaren de yeni malik sorumludur. Siz ocakta satın almışsınız, dolayısı ile ocaktan itibaren sorumlusunuz. Ancak sizden hazirenden itibaren ortak gider istenilmiş. yani size nezaket gösterilmiş. Aslında altı aylık daha borcunuz var, yani size haksızlık yapılmamış, biraz haksızlık diğer kat maliklerine yapılmış, itiraz etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder