Opr. Dr. Hande Akbaş Bebek kararı verene kadar ilaca devam
HABERİ PAYLAŞ

Bebek kararı verene kadar ilaca devam

Haberin Devamı

Polikistik over sendromunda en etkili tedavi doğum kontrol ilacıyla yapılıyor. Tedavi için kadın varsa fazla kilosunu vermeli, haplarını da anne olmak isteyene kadar kullanmalı. Böylece adetler düzene girer, yumurtlama düzelir

Bebek isteyene kadarmış

29 yaşındayım, polikistik over teşhisi konuldu. Doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Doktora “Ne zamana kadar kullanacağım?” diye sordum. Bebek istediğim zaman başka tedavi başlayacakmış. Bundan kurtulmanın yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etki etmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Ailenizde mutlaka bu özelliklere sahip bir kadın olmalı. Şu anki tıbbi bilgilerimiz hastanın şikayetini kontrol altına almaya yetiyor.

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Muhtemelen adet düzensizlikleriniz nedeniyle size doğum kontrol ilacı başlanmış. Bebek düşünmüyorsanız ilaca devam edin. Bebek kararı verdiğinizde adetleriniz düzene girmişse bize ihtiyaç kalmayabilir.

Ama durumunuzu bildiğiniz için eğer adetleriniz düzene girmememişse vakit kaybetmeksizin üreme alanında uzman bir hekime başvurmanızı öneririm

Meme kanseri geçirdim anne olabilir miyim?

35 yaşındayım. 7 yıl önce meme kanseri tanısıyla ameliyat oldum. Bir süre radyoterapi ve kemoterapi gördüm. Bir oğlum var. Ben tekrar hamile kalabilir miyim? Bunun sağlığım açısından bir sakıncası var mı? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle geçmiş olsun. Şu anda adet görüyor musunuz yoksa medikal onkologlar sizi yapay menopoza soktular mı? Bu önemli bir nokta. Kemoterapinin yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesi üzerine olumsuz etkileri mevcut olduğundan, şu an ki yumurtalık rezervinizi de görmek gerekir. Sizin yapmanız gereken bir uzmana başvurmak ve tekrar hamile kalma şansınız var mı öğrenmek.

Varsa sağlığınız açısından olumsuz etkileri olur mu sorusunu doktorunuza sormak ve bu konuları onunla detaylı olarak tartışmaktır.

Spiralim var

2 yıldır spiral ile korunuyoruz. Bu ayki adet günü kan yerine kahverengi leke geliyor. Acaba hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli olarak muayene oluyor ve spiralinizin yerinde olup olmadığına bakılmışsa endişeye gerek yok. Ama nadiren spiral yerinde olsa bile sizi dış gebelikten korumadığı için eğer tam adetiniz başlamamışsa lütfen kanda gebelik hormonu baktırarak emin olun. Yüksek gelmişse dış gebelik riski olabileceğinden hemen bir doktora başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder