Opr. Dr. Hande Akbaş Bebek aşılanınca risk azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bebek aşılanınca risk azalıyor

Haberin Devamı

Hepatit taşıyıcısı olan kadınlar gebe kalınca doktor kontrollerini aksatmamalı. Konuyu hekiminize anlatırsanız doğumdan sonra bebek aşılanır ve hepatitin ona geçme riski en aza indirilir...

Hepatit taşıyıcısıyım

30 yaşındayım ve Hepatit taşıyıcısıyım. Nişanlım aşılarını oldu ama çocuk sahibi olduğumuzda risk var mı? Bebekte de Hepatit olur mu? İlk yıllarda çocuk istemiyoruz. Acaba doğum kontrol hapı kullansam bana zararı olur mu? ;

CEVAP

Sevgili okuyucum, nişanlınız hepatit aşılarını tam doz yaptırdıysa ve kanında bu hastalığa karşı koruyucu antikorlar geliştiyse kendisi korunur. Şu anda siz sadece taşıyıcıysanız ve hastalığa bağlı olarak karaciğerinizde herhangi bir sorun yoksa doğum kontrol hapı kullanmanızın zararı olmaz. Gebe kaldığınızda doktorunuza hepatit taşıyıcısı olduğunuzu söylerseniz doğumdan hemen sonra bebeğinize geçiş riskini minimale indirmek amacıyla koruyucu bazı iğneler ve aşı hemen uygulanacaktır.

Kızımın akıntısı var

Kızım 14 yaşında, çok fazla akıntısı var; renkli ve kokulu. Bu akıntıdan dolayı koyu renkli iç çamaşırlarının rengi çamaşır suyu değmiş gibi açılıyor. Bize ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kız çocukları bazen okulda ortak tuvaletleri kullandıkları, bazen de genital bölgeyi önden arkaya temizlemek yerine yanlışlıkla arkadan öne temizledikleri için vajinada enfeksiyon gelişebilir. Size önerim kızınızı bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına götürmenizdir. Gerekirse kızlık zarına zarar vermeksizin kızınızdan vajinal kültür de alınarak etkene yönelik tedavi yapılabilir.

Tüp bebeğe başvursam mı?

32 yaşındayım. İlk gebeliğim boş gebelik olarak 9 haftalıkken sonlandırıldı. Daha sonra ldh fsh dengesizliği ve prolaktin yüksekliği nedeniyle ilaç kullandım. Yumurtam her ay çatlamıyor, aşılama tutmadı. Bir süre sonra gebe kaldım ama 7 haftalıkken düşük tehdidi yaşadım, 12 haftaya kadar progesteron kullandım. 24 haftalıkken erken doğum riski nedeniyle serkilaj yapıldı.

Oğlumu 39 haftalık normal doğurdum. Bir yıl sonra yeniden gebe kaldım, 5 haftalık düşük yaptım. 1 yıldır gebe kalmaya çalışıyorum ama olmuyor. Hormonlarım normal, folik asidim düşük. Servikal yetmezliğim var. Bekleyeyim mi yoksa tüp bebek için başvurayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız 32 olduğu ve geçmişte kayıplarınız olduğu için mutlaka üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana muayene olmanızı öneririm. Yeniden hormonlarınıza bakılmalı, gerekirse size rahim filmi çekilmeli ve eşinizin son sperm değerleri araştırılmalıdır. Beklerken biyolojik olarak yaşınız ilerleyerek yumurta rezerviniz de azalmaya başlayacağından bu durumlarda fazla vakit kaybetmeyi önermemekteyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder