Yaşam Bebeğinize oyuncak seçerken bunlara dikkat edin!

Bebeğinize oyuncak seçerken bunlara dikkat edin!

Paylaş
Bebeğinize oyuncak seçerken bunlara dikkat edin!

Bebekler için oyuncak seçmek tahmin edilenden daha fazla zor olabilir! İşte bebeğinize oyuncak seçerken dikkat etmeniz gerekenler…

Bebeklerde oyuncak seçimi aylara ve yaşa göre farklılık gösterir. Oyuncağın faydalı olabilmesi ve bebeğin oyuncağı doğru şekilde kullanabilmesi için satın alırken yaş grubuna uygun seçilmiş olması gerekir. Bilindiği üzere yenidoğan bebeklerin en kıymetli oyuncakları kendi bedenleridir.
Bebek, doğumundan sonraki ilk aylarında elini, kolunu açıp kapayarak, sallayarak, parmaklarını emerek ve ayağını ağzına götürmeye çalışarak kendi kendine eğlenir. Bebek doğumunu takip eden aylarda renk, ses ve şekillere çok hassastır. Bu nedenle bebeğinizin ilk aylarında alacağınız oyuncakların görsel ve işitsel duyulara hitap eden oyuncaklardan seçilmiş olması önemlidir.

Renkli çıngıraklar, beşik üstü müzikli döneceler bu dönemde alınması tavsiye edilen oyuncaklar arasında yer alır.

Bebeğin Gelişiminde Çeşitlilik Önemlidir

Uzmanlar bebeklerin gelişiminde uyaran çeşitliliğinin önemli olduğunun altını çizerler. Bu nedenle bebeğe alınacak oyuncakların özellikli ve çeşitli olmasına özen gösterilmesi istenir. 0-3 yaş arasında bebeğin oyuncaklarını ebeveynin seçmesi istenir. 3 yaşından itibaren çocukların ilgi duyduğu oyuncağı tercih etmeye başlamasından dolayı, bu yaşlardaki çocukların oyuncak tercihlerine saygı göstermek gerektiği vurgulanır. Bu yaş grubundaki çocukların tercih ettiği materyallerin onun yetenekleri, ilgi alanları ve istekleri hakkında bilgi verdiği ifade edilir.

Hangi Oyuncakla Değil Nasıl Oynadığı Önemli

Bebeğiniz oynadığı oyuncaklarla kendisini ifade etmekledir. Bu sebeple oyuncakları kız ya da erkek gibi ayırım yapmak doğru olmaz. Burada önemli olan bebeğin oyuncağı nasıl oynadığı, neleri yansıttığı ve neleri ifade etmeye çalıştığıdır. Bebeğiniz kronik bir şekilde sürekli aynı oyuncağı oynuyorsa, bu durum bebeğinizde bir problemin olabileceğini işaret ettiği olarak düşünülebilmektedir. Aksi halde bebekler meraklıdır ve her materyali ayrıntılarıyla incelemek isterler. Uzmanlar bebeklerin sağlıklı gelişimleri için oyuncak alırken cinsiyet ayırımı göstermemek gerektiğinin altını çizerler.

Oyuncak Seçinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ebeveynlere oyuncak seçiminde dikkat etmesi gereken konular uzmanlar tarafından şöyle tavsiye edilmektedir.
Oyuncak bebeğin yaşına, becerisine ve ilgisine, uygun olmalı,
Oyuncağın bebeğin yaşına uygun olmaması,
Oyuncak bebeğin ilgi alanı dahilinde uzun süre kalacak durumda olmalı,
Dayanıklı ve sağlıklı olmalı,
Çok yönlü olmalı, bebeğin hayal gücü ve yaratıcılığını engellememeli,
Bebeği korkutmayan, sevimli bir dizaynda olmalı,
Ayrıntısız, sade, köşeleri yuvarlak ve küt olmalı,
Bebeğin kas kuvvetiyle orantılı olmalı,
Oyuncak seçimi yaparken titizlikle uygulanan bir cinsiyet ayrımı yapılmamalı,
Alışverişin bu konuda uzmanlaşmış, bilgili bir oyuncakçıdan yapılması.

Yenidoğan Bebekler İçin Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?

Haberin Devamı