Dr. Cihan Avaroğlu Bebeğin midesi vişne kadar
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğin midesi vişne kadar

Haberin Devamı

Doğum yapan annenin aklına gelen ilk soru, bebeğini emzirecek süte sahip olup olamayacağıdır. Oysa, annenin endişelerden arınması, kendine güvenmesi bebeğini doyurmak için yeter. Her anne bilmeli ki, bebeğinin mide kapasitesi ilk gün vişne tanesi hacmindedir ve 5-7 mililitre arasındadır.

Bu kadarcık midesi olan bebeği doyurmak zor olmasa gerek. Mide boyutu üçüncü gün ceviz, 1’inci hafta kayısı, ilk ayda ise yumurta büyüklüğüne ulaşır. Annenin sütü ise her geçen gün daha artar, bebek de annesine alışır.

HEP AĞLIYOR, AÇ HERHALDE!

Neden aç olmadığına inanmıyorsunuz? Bebeğin sindirim sistemi hemen gelişmez. Sindirim enzimlerinin miktar ve çeşitliliği doğumdan sonra yavaş yavaş artar. Bu sürecin tamamlanması aylar sürer ve bu dönemde bebeğin karbonhidrat, protein ve yağı sindirmesi zor olabilir.

ANNELERİN YAKINDIĞI İKİ KONU

■ BEBEĞİM ÇOK FAZLA AĞLIYOR

Süt çocukları, genellikle doğumdan sonraki üç ay çok ağlar ve ağlama sıklığı 6 ile 8’nci haftalarda en yüksek seviyeye ulaşır. Ağlama dışında bir durum daha vardır ki, o da ‘infantil kolik’ olarak adlandırılır. İnfantil kolik semptomları sıklıkla öğleden sonra ve akşam saatlerinde gözlenir. Haftada üç gün, günde üç saatten fazla tam güçle süren ağlama nöbetleridir. Üçüncü ile dördüncü aydan sonra kendiliğinden düzelir.

■ BEBEĞİM KUSUYOR

Bebeğin büyümesi esastır. Emiyor, büyüme ve gelişme gösteriyorsa endişe yersizdir. Bu gibi durumlarda, bebeklerde tetkik yapılması ve ilaç kullanılması gereksizdir. Bebeklerin sindirim sisteminin tam gelişmediğini kabul etmek ve aşırı beslenme konusunda dikkatli olmak yeterlidir.

6'INCI AYDAN İTİBAREN KİTAP OKUYUN

■ Erken dönemde bebeğe okunan kitap, konuşma ve okumayı öğrenmesi için beyni hazırlar.

■ Bebeğin anne ve babasıyla sağlıklı ve zengin iletişim kurmasını sağlar.

■ Kreş ve ana okulu çocuklarında, anlatılanı algılamayı, görüntüleri daha kolay görselleştirmeyi kolaylaştırır.

■ Yapılan araştırmalar, en az 500 kitapla büyüyen çocuğun, akranlarına göre 20 kat fazla üniversite başarısı gösterdiğini ortaya koyuyor.

GECE İLE GÜNDÜZÜ AYIRT ETMESİ İÇİN İPUÇLARI

Bebekler başlangıçta devamlı uyusalar da, alışkanlıkları çabucak değişir. Uyku düzeninin oluşması bebeğin huzuru kadar, annenin dinlenmesini de kolaylaştırır.

GÜNDÜZ

✔ Evin perdelerini açın, aydınlık olmasını sağlayın.

✔ Oyun oynayın.

✔ Günlük seslerden rahatsız olmayın.

GECE

✔ Odasının ışığını önce loş, sonra karanlık yapın.

✔ Çok konuşmayın ve sessiz olun.

✔ Bebeğin altını değiştirip besledikten sonra hemen yatağına yatırın.

✔ Altını gerekmedikçe açmayın.

✔ Oyun oynamayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder