Siyaset BDP'den Özal, Kahveci ve Bitlis için araştırma önergesi
Paylaş
BDP'den Özal, Kahveci ve Bitlis için araştırma önergesi

BDP'den Özal, Kahveci ve Bitlis için araştırma önergesi

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci ve eski Jandarma Genel Komutanı Erşef Bitlis’in ölümleri için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığına sunacağı önergesine ilişkin Muş Milletvekili Nuri Yaman ve Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş’la birlikte basın toplantısı düzenleyen Sakık, Özal, Kahveci ve Bitlis’in ölümleriyle ilgili tartışmalara işaret etti. Söz konusu dönemde 17 bin 500 faili meçhul cinayet olduğunu belirten Sakık, "Bu karanlık dönemin aydınlığa kavuşturulması gerekir. Bu 3 şahsiyeti önde tutarak o dönem araştırılmalıdır" dedi.

Söz konusu 3 aktörün de "Kürt sorununun çözümünü silahın ve şiddetin dışında arayan kişiler" olarak anıldığını belirten Sakık, "Umuyoruz ki Adalet ve Kalkınma Partisi sayısal çoğunluğuna güvenerek, bu tür, iç barışımızı sağlayacak önergeleri reddetmez. Türkiye, bu kanlı dönemden bir an önce kendisini kurtarmalıdır. Bugüne kadar bu yöndeki taleplerimizin hepsi reddedildi. Seyyit Rıza, Adnan Menderes, 12 Eylül mağdurları için gözyaşı akıtan Sayın Başbakan, 1990’lı, 2000’li yıllarla yüzleşmekten korkmamalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Sakık, "Hakikatleri Araştırma Komisyonu" kurulması gerektiğini de kaydederek, "Eğer bunları sağlayabilirsek barışa doğru hızla hareket edebiliriz" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sakık, "PKK’dan 50 kişinin Avrupa’ya, 250 kişinin ise Kuzey Irak’a yerleştirilmesi konusunda haberler var. Nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, PKK’nın 300-500 kişiden oluşan bir örgüt olmadığını belirtti. Sakık, "Sorun 300-500 kişiyi teslim alarak çözülmüyor. Köklü çözümler istiyoruz. PKK, silahtan kendisini arındırmak istiyor ama şiddetten beslenen kesimler bunu istemiyor. KCK operasyonları denen şey de budur. Kürt sorunun çözümü için akıl ve vicdan gerekir. Kürt sorununun çözüm yeri TBMM ve Türkiye coğrafyasıdır. Yani İran’da, Irak’ta, Suriye’de çaba sarf etmek sorunu çözmüyor" görüşünü dile getirdi.

Sakık, "Sınırdışı operasyon yetkisi veren tezkerenin süresinin uzatılması ateşkes sürecini nasıl etkiler" yönündeki bir başka soruya "Tezkere reddedilirse barış için önemli adım olur. Bu tezkereler, operasyonlar sorunu çözmüyor. Silahları ülkenin gündeminden çıkarmalıyız" şeklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı