Tamer Heper Bazı detaylar var
HABERİ PAYLAŞ

Bazı detaylar var

Haberin Devamı

Arkadaşım 3.5-4 sene önce birinden 30 bin TL borç aldı. Sonra her ay 2500 TL olarak geri ödemeye başladı. Ancak bir tarihte sıkıntıya düştü ve ödemeyi kesmek zorunda kaldı. Bu senetlere kardeşim kefil olmuştu. Şimdi seni avukata vereceğiz diye tehditler geliyor. Ne yapabiliriz? ● O.A.

3.5-4 sene önce alınan 30 bin TL’ye karşın bu süre içinde her ay 2500 TL geri ödeme yapıldı ise toplam borcun bir yılda bitmiş olması gerekir. İki yıl ödeme yapıldı ise 30 bin TL borca karşılık 60 bin TL ödenmiş olması gerekir. Ancak alacaklı hâlâ alacağı olduğunu iddia ediyorsa ya ödemeler bir yıldan kısa sürede kesilmiş veya anormal faiz talep olunmuş. Bu durumların bilinmesinde yarar vardır.

İŞLER BİRAZ KARIŞIK

Bir de kardeşinizin kefil olduğu senetlerden söz ediyorsunuz. Şimdi işler biraz daha karışık hale geldi. Şayet borç bono karşılığı alındı ise bono üzerinde borcun malen mi nakden mi oluştuğuna dair bir bölüm vardır. Bu bölüm neticede önemli rol oynar. ‘Nakden’ yazılması durumunda bu kadar yüksek borcun nedeninin araştırılmasına dahi gidilebilir. ‘Malen’ yazılması durumunda ise bir malın tesliminin gerektiği söz konusu olur.

KARDEŞİNİZ DE BORÇLU

Bono üzerindeki kefalet, bildiğimiz kefaletlerden değildir. Bunun adı ‘aval’dır ki kefaletten daha güçlüdür. Dolayısı ile bonolar yasal çerçeve içinde değerlendirilecek ise kardeşiniz borç alanla birlikte borçludur. Şimdi devreye bono girince bir husus daha gündeme gelir. Bonolarda başvuru süreye tabidir. Vade tarihinden itibaren üç yıl içinde işleme koyulabilir. Bu

CÜMLE TEHDİT DEĞİL

Bu nedenlerle olay yakından incelenmeden size net yanıt verilemez. Ancak verdiğim bilgileri değerlendirip bir sonuca varabilirsiniz. Son olarak şunu hatırlatmakta da yarar görürüm: Bir borç varsa bu ödenecektir. Eldeki belgeler yasal sonuç doğuracak belgeler ise bunların bir meslektaşım tarafından takibe konu yapılacağı cümlesi bir tehdit değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder