Tamer Heper Bazı belirtiler olayı aydınlatır
HABERİ PAYLAŞ

Bazı belirtiler olayı aydınlatır

Babamızı çok yakın zamanda kaybettik. Suda boğulmuştu, intihar olarak değerlendirdiler. Olayın başlangıcını gören yok, sadece babamın çırpındığını görüp haber verenler var. Ancak bu bir intihar, bir kaza veya bir cinayet olabilir. Ancak savcılık biri atsa bile yakalanmadığı sürece intihardır dedi, bu yargı doğru mu? S.İ.

Hayır bu yargı doğru değil ama bana kalırsa bir yanlış anlaşılma söz konusu. Bir insanın intiharı ile ayağı kayıp düşmesi arasında, olay anı tespit edilemedikçe farkı anlamak zordur. Ancak özellikle intiharda bazı deliller bulunabilir. Örneğin intihar edecekler bazen bir not bırakır, bazen üzerindeki eşyadan bir kısmını bir kenara bırakır, bazen intiharı bir anda yapmaz bir bekleme süresi vardır, sonra intihar eder. Bazen de ailesi onun psikolojik durumunu bilir, intihara eğilimi vardır. Kaza ile intihar bu durumlar göz önüne alınarak taspit edilebilir. Cinayete gelince. Bir insanı hiçbir itiş kakış olmadan kucaklayıp suya atamazsınız. Bu halde de ceset üzerinde morartı veya yaralanma izleri vardır. Tırnak aralarında katilin deri parçaları vardır. Yani cinayet ceset üzerindeki izlerden anlaşılır. Hiç ama hiçbir iz bulunamazsa çoğunlukla kaza denilir. Tahminim size bu anlatılmak istenilmiştir.

Haberin Devamı

Rahat olun

1999’da babamın halasının eşine evlatlık olarak verildim. Onun yanında büyüdüm. Bu tarihte o kişi 66 yaşındaydı. Yakın tarihlerde öldü, daha yakın başka mirasçısı yoktu malları bana kaldı. Ancak yeğeni olan biri çıktı ve evlatlık sözleşmesinin feshini talep etti. İddiası 66 yaşındaki adamın aldatılarak bu ilişkiye zorlandığı yolunda. Elimde mahkeme kararı, noter sözleşmesi sağlık raporu, hepsi var. Buna karşın bana diyorki 30 bin lira verirsen davadan vazgeçerim. Ne yapayım? S.T.

Biliyorsunuz, içinde yaşadınız, evlatlık ilişkisi mahkeme kararı ile kurulur, noterde sözleşme yapılır, nüfusa kaydolur. Bütün bunlar içinde en önemlisi dava safhasıdır. Evlatlık almanın bir takım şartları vardır ve hakim bu şartların varlığını araştırır. Dolayısı ile bir vasiyetnamede olduğu gibi vasiyetnameyi yapan aldatıldı veya aklı başında değildi demek kolay değil. Evlatlık ilişkisinin kurulması sırasında bütün bu hususlar gözden geçirildiği için açılan davanın pek tutacak yanı yok gibi. Öyle anlaşılıyor ki sizi düşünceye sevkedip bir miktar para koparmak amaçlanıyor. Benim tavsiyemi sorduğunuza göre söyleyeyim. Teklifi reddedin para falan kaptırmayın.

Haberin Devamı

İş bulun çalışın

Kredi kartı borcu yüzünden bir işe giremiyorum. Banka sigortadan biliyor, maaşıma haciz koyuyor, işveren korkuyor işime son veriyor. Bu hacizler beni işsiz bırakıyor, nasıl halledebilirim? S.A.

Biliyorsunuz maaş haczi maaşın dörtte birine kadar yapılır. Ancak dörtte birine kadar olan veya olmayan sizi ilgilendirir işverene ne? İşverene olsa olsa icra dairesinden bir ihbar gider, denilir ki bu kişinin ücretine haciz konuldu, bundan böyle kendisine değil icra dairesine öde. İşveren de icra dairesine öder. Yani işverenin cebinden fazladan para çıkmaz. O halde işveren işinize niye son versin. Siz de çalışmazsanız bu borç ödenmez. Peki bu iş ne zamana kadar sürecek? Bana kalırsa iş bulun çalışın borç ödensin bunun başka yolu yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder