Beden Sağlığı Bayramda kan şekeri nasıl dengede tutulur?

Bayramda kan şekeri nasıl dengede tutulur?

Paylaş
Bayramda kan şekeri nasıl dengede tutulur?

Bayramda tüketilen karbonhidrat ağırlıklı yiyecek ve içecekler nedeniyle kan şekerinde ani dalgalanmalar olabiliyor. Bu konuda özellikle diyabet hastalarına dikkat çeken Diyetisyen Gökçen Efe Aydın "Diyabet, hipertansiyon, kalp-damar ve yüksek kolesterol hastaları daha dikkatli olmalı" dedi

Artan tatlı tüketimi sebebiyle vücuda giren şeker ve yağ miktarının da artacağını belirten Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın'a göre, bayram ziyaretlerinde tüketilen tatlılara eşlik eden ve fazla şeker alımına sebep olan çay-kahve ve meyve suları kaçınılması gerekenlerin başında geliyor.

Kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlerin, bayram dönemlerinde çok sık yaşandığını vurgulayan Diyetisyen Gökçen Efe Aydın, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olacak önerilerini şöyle sıraladı:

BAYRAM TATLISI NASIL OLMALI?

- Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmeli.

- Sıcak havalarda porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilen dondurma iyi bir alternatif. Sade dondurma, kalsiyum, fosfor, potasyum açısından iyi bir kaynaktır. 2 top sade dondurma 1 bardak süt ve 1 adet meyve yerine ara öğünlerde tüketilebilir.

- Büyük porsiyon meyve tabakları meyvenin içindeki şeker miktarından dolayı fazla şeker alımına neden olabilir. Bir anda ve geç saatlerde tüketmektense meyve tüketimi gün içine yayılmalıdır. Meyveler ara öğün olarak tercih edilebilir.

- Bayramda da diğer günlerde olduğu gibi günde en az 2-2,5 litre (8 - 10 su bardağı) su içmeye devam edilmelidir.

- Fiziksel aktivite arttırılmalı, 45 dakikalık bir yürüyüş yapılması, yapılamadığı durumlarda ise yakın mesafelere yapılacak bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir.

Haberin Devamı