Siyaset Baydemir'den küfüre sûre'li savunma
Paylaş
Baydemir'den küfüre sûre'li savunma

Baydemir'den küfüre sûre'li savunma

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, dün KCK’ye yönelik yapılan operasyonun ardından küfürlü konuşmasıyla ilgili bugün adliye önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Baydemir, Kuran'ın Nisa Suresi'nin 148’inci ayetini okuyup, “Allah kötü sözü açıkça söylemeyi sevmez. Ancak zulme uğrayan kişi dışında. Allah işiten ve bilendir. Biz zulme uğradığımızdan dolayı ve bu son olaylar bardağı taşıran son damla olduğu için böyle bir söz söyledim” dedi.

Baydemir, ifadeleri sürenler hakkında “İnşallah hayırlı haberler alırız” diyerek şunları söyledi: “Bu gerilimli atmosfer ortadan kalkmış olur. Ne kentimiz, ne bölgemiz ne de ülkemiz böylesi gerilimleri yaşamaz. Bütün arkadaşlarımızın biran önce özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum. Kürt ve Türk halkına sesleniyorum. Siyaset tüm sorunların çözüm yeridir, şüphesizlik siyaset nezaketli olmaktır. Buna hiç bir itirazım yok. Eğer siyasetteki nezaketi tartışacaksak, başım gözüm üstüne. Ülkedeki tüm siyasilerin ve özellikle liderlerin üslubunu tartışalım. Burada daha vahim bir tablo var. Halkın özgür iradesiyle seçilen başkanlar kapıları kırılarak gözaltına alınıyor. Halbuki Cumhuriyet Savcılığı’na ifadeye çağırılabilirlerdi. Kendimi savunmak için demiyorum, söz bir noktada uçar gider. Ama kurşunun izi gitmez, bunu hep beraber gördük, hep beraber yaşadık. Olsun bütün eleştiriler bana gelsin, bana yönelsin. Ama çocuklarımız ve kadınlarımıza zarar gelmesin.”

Haberin Devamı

ADALAET BAKANI: GEREĞİ YAPILACAKTIR

Öte yandan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında soruşturma açacak mısınız?" sorusuna "Adalet Bakanlığı, soruşturma, kovuşturma açan bir makam değildir. Bakanlığın böyle bir imkanı yok. 2004 yılından beri bunu defaatle ifade ediyoruz. Savcılar resen hareket edebiliyor" karşılığını verdi.

TBMM BAŞKANI ŞAHİN: "SİYASİ PARTİLERİN DEĞERLENDİRMELERİNE CEVAP VERMİYORUM"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in dünkü açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Siyasi partilerin değerlendirmelerine cevap vermiyorum" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, DBP’li bazı milletvekillerinin ifade verip vermemesi konusundaki bir soruya, TBMM Anayasa Komisyonundan görüş istediğini belirterek, "Onun cevabını bekliyorum" karşılığını verdi. Şahin, Baydemir’in dünkü sözlerinin anımsatılması üzerine, "Siyasi partilerin değerlendirmelerine cevap vermiyorum" dedi.

Haberin Devamı

BAKAN ÇELİK: YAKIŞIKSIZ

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yaptığı konuşmasıyla ilgili gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi:

“Kamu görevi yapan herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Ağzından çıkan cümle ne ise kamu görevlisi çerçevesinde o cümleyi tartıp ölçüp ona göre kullanmalıdır. Baydemir'in bu ifadelerini düzeltmesi gerekiyor. Eğer bir kamu görevlisi bu vasıflardan sıyrılmışsa bur insan kamu görevi yapmamalı. ‘Ben kamu görevlisiyim’ diyorsa lafını çok ölçüp, biçip tartmalıdır. Aksi durum kamuda güvensizliği, kamuda otoritenin bozulmasını sağlar ki buna kimsenin neden olması kabul edilebilir bir hadise değildir. İlgili belediye başkanının medyaya yansıyan konuşmaları kamu görevlisine yakışmayan bir ifade şeklindedir. İnanıyorum ki bütün milletimiz bunu ayıplıyor, kınıyordur. Son derece yakışıksız bir durumdur.”

Haberin Devamı

İYİMAYA: O SÖZLER ERİNİN TCK’NIN 301. MADDE KAPSAMINA GİRER

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in kullandığı küfürlü sözlerin, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesi kapsamına girdiğini söyledi.

İyimaya, terör örgütünün "KCK-Türkiye Meclisi" yapılanmasına yönelik 11 ilde düzenlenen operasyonlarda 16 belediye başkanının gözaltına alınmasının ardından Baydemir’in yaptığı küfürlü konuşmaya ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Dilin kötüsüne ve kötü üsluba kimsenin iyi diyemeyeceğini ifade eden İyimaya, "Ben bir yargı adamı değilim, ama ceza hukukunda elbette karşılığı var: 301. madde. Cumhuriyetin organlarına yönelik sözle tahrik edici beyanlar apayrı bir suç oluşturur. Cezayı yargı belirleyecek" diye konuştu.

İyimaya, gazetecilerin, Baydemir’in Belediye Başkanlığının düşüp düşmeyeceğine ilişkin sorusuna "Onu şu anda kestirmek mümkün değil. Belediye Başkanlığındaki hukuka aykırı fiiller sebebiyle soruşturma apayrı bir rejime bağlı. İçişleri Bakanlığına verilen Anayasal yetki var" karşılığını verdi. TCK’nın "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddesi, bu suçu işleyenlerin 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor. İyimaya, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in milletvekillerinin ifade vermelerine ilişkin talebinin bizzat kendisine yapılmadığını belirterek, konunun, Anayasanın, 83’üncü, 14’üncü ve 38’inci maddelerinin birlikte yorumlanması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

MHP: HADDİ DEĞİL

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in kullandığı sözlere ilişkin, "Hiç kimsenin milletimize ve devletimize küfretme haddi değildir" dedi.

Vural, TBMM’de, terör örgütünün, "KCK Türkiye Meclisi Yapılanması"na yönelik 11 ilde düzenlenen operasyonda, 16 belediye başkanının gözaltınaalınmasının ardından, Baydemir’in küfürlü sözleriyle ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

"Türkiye’de etnik kimlik siyaseti yapmak, milleti birbirine kırdırmak, kan üzerinden, terör üzerinden siyaset yapmak doğru mudur, değil midir?" gibikonuların, bütün yönleriyle ele alınması gerektiğini ifade eden Vural, "Bu ifadeler, hedefin, amacın ne olduğunu da açıkça ortaya koymaktadır. Hiç kimsenin milletimize ve devletimize küfretme haddi değildir. Bunu söyleyenlere karşı Hükümetin söyleyecek sözü yok mu acaba? Sayın Başbakan, senin söyleyeceğin sözün yok mu acaba? Niye susuyorsun? Bu sözler devletimize söylenmiş sözler ise bu sözler karşısında senin susman acaba ne anlama gelir?" diye konuştu.