Gündem Başkent Üniversitesi'ne 'el koy' talebi

Başkent Üniversitesi'ne 'el koy' talebi

Paylaş
Başkent Üniversitesi'ne 'el koy' talebi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Prof. Mehmet Haberal'a ait şirketlerle usulsüz para trafiği olduğu gerekçesiyle Başkent Üniversitesi'ne YÖK'ün el koymasını istedi

Ergenekon sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi’nin hesaplarını inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversite ile Haberal’ın şirketleri arasında ‘yüklü miktarda para hareketi’ tespit etti.

Bu para transferlerin büyük bölümünün usulsüz olduğu kanaatine varan savcılık, bir inceleme raporu hazırlayarak YÖK’ten Vakıf Üniversiteler Kanunu’nun 26. maddesine göre Başkent Üniversitesi’ni Hacettepe Üniversitesi’ne devretmesini istedi.

Haberin Devamı

YÖK VE SAVCILIK YALANLADI (TIKLAYIN)

YÖK’ün haftaya yapılacak Genel Kurul’da konuyu gündeme alması bekleniyor. Savcılık ayrıca, Haberal’ın sahibi olduğu şirketler, Haberal Eğitim Vakfı ve üniversite yönetiicileriyle ilgili cezai işlem yapılması yönünde de hazırlıklarını sürdürüyor.

Vakıf Üniversiteleri yönetmeliğine göre üniversiteyi kuran Haberal veya diğer şahıslara üniversite üzerinden kaynak aktarılması yasak. Yani üniversiteyi bünyesinde barındıran Haberal Eğitim Vakfı’nı kuranlar, üniversite üzerinden menfaat temin edemez veya üniversiteyi ticari amaçları için kullanamaz.

Bu düzenlemeye aykırı hareket edenler suç işlemiş kabul ediliyor ve yürürlükteki kanunlara göre bu suçu işleyen üniversitelerin devlet üniversitelerine devredilmesi gerekiyor.

İŞTE SUÇLAMALAR

İşte Başkent Üniversitesi’nde kurulan birçok şirketin sahibi ve yönetici olan Haberal, bir şirketler aracılığıyla hiçbir ihale olmaksızın Başkent Üniversitesi’nin ihtiyaçlarını kendi şirketleri üzerinden karşılamakla suçlanıyor.

İddiaya göre Haberal ayrıca üniversiteye devletçe tahsis edilen arazilerde de bu şirketlere faaliyette bulunması için yer açmış. Savcılığın tespit ettiği yolsuzluklara göre üniversiteden Haberal’ın inşaat şirketi olan Subaşı İnşaat’a para aktarılmış. Yine Haberal’a ait Tabiat İnşaat’ın Kocaeli’nde yaptığı villaların Başkent Üniversitesi tarafından alınması için Haberal’ın şirketlerinden Kalif İnşaat, 2,5 milyon TL ödemiş.

Rapordaki ilginç iddialardan biri de Başkent Radyo Televizyonu için üniversite kaynaklarından usulsüzce 22 milyon TL aktarıldığına yönelik. Yine Haberal’ın kullandığı kredileri de üniversite karşılamış. Başka bir iddia da Haberal’ın şirketleri tarafından satın alınan Bahçelievler’deki gayrimenkullerin parasını üniversitenin verdiği.

Haberin Devamı

Radikal