Sağlık Başka hastalıklarla karışabilir

Başka hastalıklarla karışabilir

Paylaş
Başka hastalıklarla karışabilir

Hemoroid genetik yatkınlığın fazla olduğu bir hastalık ve çoğu zaman makatta çatlak, hassas bağırsak sendromu, kadınların kanamalı hastalıkları, kuyruk sokumu kemiği ağrılarıyla karıştırılabiliyor, bu yüzden bir uzmana başvurun

MEDİCAL PARK GÖZTEPE HASTANE KOMPLEKSİ GENEL CERRAHİ UZMANI OPR.DR. BABEK TABANDEH ANLATTI:

Kimler hemoroid riski altındadır?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Hemoroidin sebebi genellikle makatın basıncının artışıdır. Bu çoğunlukla kabızlıkta ve bazen de kabızlık olmaksızın uzun süreler için tuvalette oturma alışkanlığı olan kişilerde, hatta bazen ishal durumunda gözlenir. Hamilelikte ve doğum sonrası erken dönemde de hemoroidlere sıkça rastlanır. Makatın çevresindeki iltihabi hastalıklar ve yetersiz hijyen de zemin hazırlayıcı faktörlerdendir.

Düzensiz beslenme riski artırıyor mu?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Uzun süreli ayakta durmak veya oturmak ve tuvalet ihtiyacını sıklıkla ertelemek de hemoroidlerin oluşmasında rol oynar. Ayrıca kötü ve düzensiz beslenme programları, sağlıksız diyetler ve tuvalet ihtiyacını ötelemek de hemoroidin oluşması için zemin hazırlayıcı faktörlerdir.

Hemoroidin genetik riski var mı?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Genetik faktörler ve ailesel yatkınlığın hemoroid hastalığına yakalanmaktaki rolü kesin bir gerçektir. Ancak ailede hemoroidin varlığı kişinin ille de hayatının bir döneminde hemoroid olacağı anlamına gelmediği gibi ailesinde hemoroid olmayan birinin de hemoroid olmayacağı anlamına gelmez.

Hemoroid başka hastalıklar ile karıştırılır mı?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Evet, hemoroid başka hastalıklarla karıştırılabilir. Bunlar anal fissür (Makatta çatlak), abse (Enfeksiyon), koksigodini (Kuyruk sokumu kemiğinin ağrıları), hassas bağırsak sendromu ve iltihabi bağırsak hastalıkları (Kolitler), bağırsağın kurt ve parazitleri olan enfeksiyonları, kolon (kalın bağırsağın) kanamaları, kondilom, kalın bağırsak ve makat bölgesinin kanserleri, kadınlık organı kanamalı hastalıkları.

Hemoroid ne tür şikayetlere neden olur?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Hemoroidler iç ve dış olarak iki gruba ayrılıyor. İç hemoroidler makatın içinde kalın bağırsağın son kısmında yerleşip, nadiren ağrıya neden oluyor ve sıklıkla kanama ve kaşıntı ile kendilerini belli ediyor. İç hemoroidler yeterince büyüdükleri zaman ıkınmayla ve hatta ıkınmaksızın makattan dışarıya sarkıyor. Dış hemoroidler ise makatın hemen dışında-çevresinde yerleşip nadiren kanamaya neden oluyor ve içerdikleri kanın pıhtılaşması şiddetli ağrılara sebep olabiliyor.

Hemoroidin teşhisini kendimiz koyabilir miyiz?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Aslında evet. Bulguların bir veya birkaçının varlığı hemoroid hastalığının varlığının işareti olabilir. Makattan kan gelmesi, dışkının içinde kan bulunması, ağrılı büyük abdest, makat çevresinde kaşınma-yanma, makatta şişlik (meme) belirtilerden bazıları. Unutmamak gerekir ki bu bulgular mutlak hemoroidin varlığını değil, bu alan ile ilgilenen bir genel cerrahi uzmanının muayenesinden geçmek gerekliliği anlamına gelir.

Hemoroid nasıl teşhis ediliyor?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Hemoroidin tanısını koymak için genellikle makat bölgesinin muayenesi yeterli oluyor. Ancak bazen dışkı testleri, anoskopi ve rektoskopi (özel kamera sistemleriyle makattan içeriye bakma) gibi testlere de ihtiyaç duyulabiliyor.

Hemoroidde teşhis yöntemleri neler?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Muayene genellikle makat bölgesinin detaylı incelemesiyle tamamlanır. Dışkı testleri, çoğu zaman dışkı örneğinin 20-30 dakika gibi çok kısa bir sürede değerlendirilmesidir. Kolorektal endoskopi adı verilen işlem sonucu teşhis konulabilir.

Kolorektal endoskopi nedir?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Kalın bağırsağın iç yüzeyini örten tabakanın bir alet yardımı ile direkt göz ile incelenmesine kolorektal endoskopi denir. 3 tip kolorektal endoskopi işlemi vardır. Bunlar rijid rektosigmoidoskopi, fleksibıl sigmoidoskopi, kolonoskopi ve anoskopidir.

Rijid rektosigmoidoskopi nedir?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: 20-30 cm uzunluğunda değişen metal bir alet yardımı ile kalın bağırsağın son bölümü olan rektum ve sigmoid kolonun son kısmı incelenebilir. Fleksibıl sigmoidoskopi ile de kalın bağırsağın son 60 santimlik bölümü incelenebilir.

Kolonoskopi nedir?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Bu işlem için hasta önceden hazırlanır. Özel ışık, mercek veya kamera sistemleriyle makattan girilerek iç kısımdaki bağırsaklara bakma işlemidir. Kalın bağırsağın tüm yüzey alanı ince bağırsak ile birleştiği yere kadar incelenebilir.

Anoskopi nedir?

Opr.Dr. Babek Tabandeh: Anal kanalın içini kaplayan tabakanın özel bir metal aletle incelenmesine anoskopi denir. Anal kanal erkeklerde genellikle 4-5 santimetredir. Kadınlarda ise 3-4 santimetre uzunluğundadır. Kalın bağırsağın dışarıya açıldığı ağıza (makat) verilen isimdir. Bağırsağın vücut dışına açılan kısmını oluşturur. Anüs hastalıklarının tanısında fiziki muayeneye ek olarak anoskopiden yararlanılabilir. Makattan kanama şikayeti olan hastalarda bu şikayetin neden olduğunu araştırmak için doktor bu incelemeyi yapar.

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR KÖYLÜ

ozgur.koylu@posta.com.tr

2

Haberin Devamı