Yeni Yazısı > Başarı şansı artıyor - 04.06.2014

Başarı şansı artıyor
04 Haziran 2014

Sperm değerlerindeki yetersizlikten dolayı mikrocerrahi yöntemle yapılan varikosel ameliyatlarında hasta, çoğu zaman ek bir tedaviye ihtiyaç duymadan çocuk sahibi olabiliyor. Ayrıca bu ameliyattan sonra yapılan aşılamada da başarı oranı yükseliyor...

[[HAFTAYA]]

SORU: Yeniden ameliyat olayım mı?

2009’da varikosel ameliyatı geçirdim. Ama nüks ettiğini öğrendim. Eşimin doktoru, “Varikosel ameliyatı işe yaramaz” dedi. Aşılama yapacağına söyledi. 2 kez denedik ama tutmadı. Ardından tüp bebek yapıldı. Sonuç alamadık. Ben tekrar ameliyat olmaya karar verdim ama mikrocerrahi yöntemi şartmış. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Yeterli olmayan bir cerrahi uygulandıysa varikosel ameliyattan sonra da devam edebilir ve sperm değerlerinde düzelme görülmeyebilir. Bazı durumlarda ise yetersiz ameliyat ilk başlarda bir miktar fayda gösterse de bir süre sonra değerler eski değerlerin de altına düşebilir. Bu durumda tecrübeli ellerde yapılacak düzeltici mikrocerrahi çözüm olabilir. Maalesef uzun yıllar varikosel ameliyatının uygun olmayan kişilere hatta varikoseli dahi olmayanlara yapılması ve birçok defa ameliyatın eski teknik nedeniyle yetersiz kalması sonucu kadın-doğum doktorları arasında bu ameliyatın pek faydalı olmadığına dair hatalı bir kanı oluşmuştur. Mikrocerrahi ameliyat sonrası birçok uygun hastada başka bir tedaviye gerek kalmadan hamilelik sağlanabildiği gibi, bir kısım çift aşılama yöntemi ile sonuç alabilmekte, en azından varikoseli ortadan kalkan erkeklerin spermleri tüp bebek uygulamalarında daha yüksek oranda hamilelik sağlayabilmektedir.

SORU: Çocuğum olur mu?

32 yaşındayım. Yapılan tahliller sonucunda sperm hareketlerinin zayıf olduğu çıktı. Tedavisi ne şekilde yapılır? İleride çocuğumun olmasını engeller mi? Bir de varikosel hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP

Spermlerin hareketliliğini arttırdığı kesin olarak ortaya konulmuş bir ilaç mevcut değil. Bazı ilaçlar hormon seviyeleri uygun kişilerde sperm sayısını arttırabiliyor. Hareket azlığı varikosel veya kanallardaki bazı sorunlardan olabilir. Yapılan tahlilin bu konuda uzman bir merkezde yapılmış olması önemli. Varikoseliniz var ise muayene ile saptanır ve sadece hareketlilik düşük ise yapılacak mikrocerrahi operasyondan büyük ihtimalle faydalanırsınız. SORU: İzler yok edilebilir mi? 19 yaşındayım. Cinsel organımda sünnet yüzünden bazı yara izler kaldı. Bu izler düzeltilebilir mi? Karşı cinsle ilişkiye girmek istesem de bu izler yüzünden kimse benimle ilişkiye girmez diye korkuyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

SORU: İzler yok edilebilir mi?

19 yaşındayım. Cinsel organımda sünnet yüzünden bazı yara izler kaldı. Bu izler düzeltilebilir mi? Karşı cinsle ilişkiye girmek istesem de bu izler yüzünden kimse benimle ilişkiye girmez diye korkuyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Eğer penis cildinizde sizi estetik açıdan psikolojik olarak fazlaca etkileyen, cinsel yaşamınız açısından sorun yaratan belirgin bir sorun varsa ameliyat ile düzeltilmesi mümkün olabilir. Ufak tefek sünnet sonrası görüntü bozuklukları için düzeltme ameliyatı önerilmez.