Bilim - Teknoloji Baş ağrıtan 4 sorun ve çözümü
Paylaş
Baş ağrıtan 4 sorun ve çözümü

Özellikle yeni internet kullanıcılarının canını sıkan 4 sorun ve çözümü, haberimizde!

Her gün milyonlarca spam e-postanın dolaştığı, sayısız siber saldırının yapıldığı internette güvenle dolaşmak, çok kolay bir iş değil. Özellikle web'e yeni giriş yapanlardansanız, canınızı sıkacak birçok durumla karşılaşmanız mümkün. İşte internette sıkça rastlayabileceğiniz 4 sorun ve çözümü.

Reklamları fark etmek

Web sitelerini dolaşmak, internetin en temel özelliklerinden bir tanesi. Dolayısıyla bu işin kolay olmasını beklemek, hakkımız. Ancak çevrimiçi yayımcılar, reklamlarını içeriğin içine gizleyebiliyorlar. Bu durumda can sıkıcı, istenmeyen sayfalara yönlendirildiğimiz sıkça oluyor.

Reklamları ayırt etmenin en kolay yolu, reklam kutucuğunun köşesinde yer alan küçük, mavi üçgeni veya "Ads by Google" metnini aramaktan geçiyor. Gördüğünüz içeriğin reklam olduğunu anlamanın genelde bir yolu var çünkü Google, reklamlarını "kamufle" etmek isteyen web sitelerini cezalandırıyor.

Ekranı kaplayan bazı "açılır" reklamlarda, köşelerden birinde yer alan "x" simgesini bulup, üzerine tıklamanız gerekebilir.

Sahte web sitelerini anlamak

Ziyaret ettiğiniz web sitesinin sahte, taklit olduğundan şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız? İzleyebileceğiniz en kolay yol, web tarayıcınızın adres çubuğunda veya durum çubuğunda görüntülenen kilit simgesi. Bu kilit simgesinin web tarayıcınızın menüsü veya durum çubuğu üzerinde görünmesi gerekiyor. Sayfanın kendi içinde görüntülenen bir kilit simgesi, onun güvenli olduğunu garantilemez.

Hesaplarınıza ulaşmak için bağlantılara tıklamak yerine URL'yi kendiniz yazın - bu genellikle hesaplarınıza ulaşmak için izleyebileceğiniz en güvenli yoldur.


Olta saldırısı e-postaları

Olta saldırısı e-postaları

Hacker'ların kullanıcıları sahte web sitelerine çekmekte en çok kullandığı yöntemlerden bir tanesi, e-postalar yoluyla gönderdikleri sahte e-postalar. Bu tür e-postalar, bu günlerde e-posta hizmetleri tarafından otomatik olarak spam kutusuna taşınıyorlar; ancak bazıları her şeye rağmen gelen kutunuza düşebiliyor.

E-postalar, kimliğiniz ve parolanızı bir bağlantıya tıklayıp onaylamanızı istiyorsa, dikkatli olun. Bu tür e-postalar, genellikle istediklerini hemen yapmanızı, aksi halde hesabınızın dondurulacağını veya kapatılacağını söylerler.

E-postaların içerisindeki bağlantıların nereye gittiğine de göz atın. 119.143.44.3 gibi URL yerine bir IP'ye giden bir bağlantı, elbette şüphe uyandırmalıdır.

Ücretsiz uygulamalar

Yeni kullanıcıların sorunlarla sıkça karşılaştığı bir başka alan, ücretsiz uygulamalar. İnternetteki ücretsiz hizmet ve uygulamaları kullanmak genelde tamamen güvenli olsa da, zaman zaman virüslerle ve istenmeyen reklamlarla karşılaşmanız muhtemel.

Bu nedenle indirmek istediğiniz uygulamayı öncelikle araştırmanızda fayda var. Ancak bu, karşılaşacağınız sorunların bittiği anlamına gelmiyor. Bazı web siteleri, kötü amaçlı olmasa da indirme bağlantısını birçok "Download" düğmesi arasında gizleyebiliyor. Bu durumda hangi bağlantının gerçek olduğunu anlamanın yolu, fareyi onun üzerine getirip bağlantının bir reklam ağına gitmediğinden emin olmaktan geçiyor.

Resimlerle: İnternetin yok ettiği 15 şey!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı