Kültür - Sanat Barış İçin Müzik Türkiye'ye yayılıyor
Paylaş
Barış İçin Müzik Türkiye'ye yayılıyor

İmkânları sınırlı çocuklara karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak amacıyla 2005 yılında kurulan Barış için Müzik Vakfı, dünya çapında yürütülen “El Sistema” müzik projesinin bir parçası olarak çalışmalarını Türkiye’nin farklı illerine yayıyor.

Kuruluşundan bu yana çalışmalarını sürdürdüğü Fatih’in Edirnekapı semtindeki merkezinde bugüne dek imkânları sınırlı 6.000 çocuğun yaşamına müzikle dokunan Barış için Müzik artık Edirnekapı’nın yanı sıra İzmir, Bursa ve Adalar’da karşılıksız müzik eğitimleri veriyor.

Mehmet Selim Baki ve Dr.Yeliz Baki tarafından imkânları sınırlı çocuklara müzik eğitimi vermek amacıyla kurulan Barış için Müzik Vakfı, çalışmalarını sürdürdüğü Edirnekapı’da 12 yılda 6.000’in üzerinde çocuk ve gence ücretsiz müzik eğitimi olanağı sağladı.

Gürer Aykal, Sascha Goetzel, Cem Mansur gibi şefler ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Selanik Megaro Gençlik Orkestrası, Leipzig Operası Çocuk Korosu gibi senfoni orkestraları ve koroları ile İstanbul’un yanı sıra Salzburg, Leipzig, Selanik, Milano ve Viyana gibi şehirlerde konserler veren Barış için Müzik, 2014’te imzalanan bir dostluk anlaşmasıyla, uluslararası El Sistema ağının resmi bir parçası olarak kabul edildi ve “El Sistema Türkiye” unvanını aldı.

Venezüella’da ekonomist, piyanist ve besteci José Antonio Abreu’nun 1975 yılında başlattığı ve kendisinin deyimiyle “yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem” olan El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor.

Barış için Müzik Vakfı’nın Edirnekapı’daki merkezinde, Barış için Müzik Gençlik ve Çocuk Orkestraları olmak üzere iki farklı seviyede yaşları 7-20 arasında değişen yaklaşık 120 genç eğitim görüyor. Orkestraların şefliğini El Sistema Türkiye’nin eğitim direktörlüğünü de yürüten Felix Briceno yapıyor. Barış için Müzik Vakfı’nın sanat yönetmenliğini Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın sanat yönetmeni ve daimi şefi Sascha Goetzel üstlenerek Barış için Müzik Vakfı öğrencilerine destek veriyor.

Barış için Müzik Vakfı, daha çok çocuğun sanata erişimini arttırma amacıyla, 2016 yılından itibaren çalışmalarını Türkiye’nin farklı bölgelerine yaymaya başladı. Sırasıyla, İzmir, Bursa ve Adalar’da eğitimlere başlayan Barış için Müzik çatısı altında, şu an beş farklı merkezde, yaşları 7-20 arasında değişen 400’e yakın genç ücretsiz müzik eğitimi alıyor.


EL SİSTEMA TÜRKİYE ORKESTRALARI 2017 KONSERLERİ

Barış için Müzik Vakfı Orkestraları 2017’de 45. İstanbul Müzik Festivali’nin yanı sıra Zorlu PSM Ana Sahne, Pera Müzesi, Albert Long Hall gibi mekânlarda konserler verecek. 26 Kasım’da ise Barış İçin Müzik El Sistema Türkiye’nin tüm orkestraları Zorlu PSM’de gerçekleştirilecek yıl sonu konserinde bir araya gelecek. Ayrıntılı bilgi ve bilet satışları için: www.barisicinmuzik.org

29 Mart, 26 Nisan, 31 Mayıs, Müze’de Barış İçin Müzik Konserleri, Pera Müzesi
Barış için Müzik, yaylı oda müziği gruplarıyla Mart, Nisan ve Mayıs aylarının son Çarşambaları saat 19.30’da Pera Müzesi’nde “Barış” konserleri vermeye devam ediyor.

23 Nisan, Barış için Müzik Çocuk Orkestraları Konseri, Zorlu PSM
İstanbul, Bursa ve Adalar’da eğitim gören Barış için Müzik Çocuk Orkestraları, 23 Nisan Pazar günü saat 17.00’de Zorlu PSM Ana Sahne’de bir araya geliyor. Yaklaşık 150 çocuktan oluşacak Barış için Müzik Çocuk Orkestrası’nı konserde şef Felix Briceno yönetecek.

3 Mayıs, Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall
Barış İçin Müzik Gençlik Orkestrası 3 Mayıs Çarşamba günü saat 19.30’da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall sahnesinde Felix Briceno şefliğinde konser verecek.

21 Haziran, 45. İstanbul Müzik Festivali Kapanış Konseri, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
Şef Sascha Goetzel yönetimindeki Barış için Müzik Orkestrası, 45. İstanbul Müzik Festivali’nin Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki kapanış akşamında Fazıl Say ve Viyana Oda Orkestrası’nın konseri öncesinde mini bir konser verecek.

26 Kasım, Barış için Müzik Yıl Sonu Konseri, Zorlu PSM
El Sistema Türkiye’nin tüm üyeleri, yıl sonunda Zorlu PSM’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Yeni Yıl Konseri’nde bir araya gelecek. Edirnekapı’daki merkezin yanı sıra, Adalar, İzmir Turgut Köyü, İzmir Naldöken Bornova ve Bursa Nilüfer’den gelecek 400’e yakın çocuk ve genç sahne alacak.

Haberin Devamı