Pazar Postası Baloncukların milyarder ettiği Vietnamlı
Paylaş
Baloncukların milyarder ettiği Vietnamlı

Çocukluk hevesi inada dönüştü, azimle çalıştı, baloncuklarla rekorlar kırdı, yiyecek ekmeği yokken bugün milyarlarca dolarlık şirketin sahibi... Vietnam'lı baloncuk üstadı Fan Yang'ın hikayesi herkese örnek olacak türden...

Merve Özaytekin

mozaytekin@posta.com.tr

Suyla sabunla tanıştığımız yıllara denk gelir baloncukla yakın ilişkimiz. Baş parmak ile işaret parmağını kavuşturup sabunlu suya daldırmayanımız var mıdır? Parmaklarımız arasından havaya bıraktığımız baloncuklar sonsuzluğa uçar, hayallere dalardık. Baloncukların er ya da geç patlayacağını bilir, ne kadar büyüğünü yapabilirsek o kadar heyecanlanırdık. Vietnamlı Fan Yang da her çocuk gibi baloncuklarla uzun zaman geçirenlerden. Tek farkı var onun. İçerisine kendisinin sığabileceği büyüklükte bir baloncuk yapmayı hayal etmiş yıllarca. Başarmış da. 17 kez baloncuklarıyla dünya rekoru kırmış. En son Amerika-Kaliforniya’da 150 kişiyi dev bir baloncuğun içerisine almış. Bugün dünyanın en ünlü balon sanatçısı olan Fan Yang geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye geldi. Hem gösteri yapıyor, hem de isteyeni baloncuğunun içerisine 14 alıyor. Beni de baloncuğuna almasını istedim. Fan Yang’ın hayata geçirdiği hayalin içerisinde olmak muhteşemdi. Mis gibi elma kokan baloncuktan hiç çıkmak istemedim. Yaşamı adeta bir başarı hikayesi olan Fan Yang’ın hayalini nasıl gerçeğe dönüştürdüğünü de kendisinden dinledim.

Doğa oyun alanıdır

Fan Yang 1962’de Vietnam’da çok fakir bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelir. 1965’te Amerika Birleşik Devletleri’nin katılımıyla devam eden Vietnam Savaşı, dört çocuklu Yang Ailesi’ni derinden etkiler. Yaşam koşulları gittikçe zorlaşan aile, Fan Yang henüz 2 yaşındayken Vietnam’dan ayrılır. Yugoslavya’ya göç ederler. Yang Ailesi bir orman bölgesinde yaşayabilecekleri derme çatma bir ev inşa eder. Sebze meyve satarak geçimlerini sağlarlar. Fan Yang’ın hiç oyuncağı olmaz. Doğa onun oyun alanı, ağaçlar, evlerinin yakınındaki bir ırmak en yakın arkadaşlarıdır. Irmağın kenarında oturup su yüzeyinde oluşan baloncuklarla hayallere dalmak tek başına oyalandığı en sevdiği oyundur Fan Yang’ın. 6 yaşına geldiğinde baloncukların içerisine sığabilmeyi ve sonsuza uçabilmeyi hayal eder. Bir an olsun yaşadığı fakir ortamdan uzaklaşabilecektir böylece...

Ona kimse inanmaz

Fan Yang, ailesinin talihsiz kaderine boyun eğmek istemez. 16 yaşında kendine bir söz verir; ne yaparsa yapacak kendini ve ailesini bu fakir hayattan kurtaracaktır. 18 yaşına geldiğinde çocukluğunda kurduğu hayal gelir aklına. “Neden kocaman bir baloncuk yapamayayım ki?” der kendi kendine. O günden sonra çoğu zamanını çocukluğundaki gibi ırmağın kenarında geçirmeye başlar. Su yüzeyinde oluşan baloncukları inceler. Moleküller, atom, su, toprak hakkında ne kadar kitap varsa okur. Kocaman bir balon yapabilmesi için en doğru formüle ulaşmanın yollarını arar. Ailesi Fan’ın boşa vakit harcadığını düşünür. Ağabeyi Jano kardeşinin uğraşını ‘saçmalık’ olarak değerlendirir. Fan Yang’a bir tek kişi inanır. O da 16 yaşındaki Vietnamlı sevgilisi Ana’dır.

Danimarkalı bir televizyon programcısı keşfetmiş

2 yıl içerisinde 25 cm uzunluğunda bir baloncuk yapmayı başarır Fan Yang. Ardından baloncukları birleştirerek, kareler, dikdörtgenler, beşgenler, altıgenler yaratır. Kendine iyiden iyiye güveniyordur artık. Ama ağabeyi Jano’nun ona hala inancı yoktur. Çalışmak için kardeşi Fan’ı Yunanistan’a götürür. Gün içerisinde sokakta satıcılık yapıyor, akşamları tren istasyonları, otobüs duraklarında konaklıyorlardır. Fan Yang baloncuklarla yaptığı şekilleri bir sokak gösterisine dönüştürür. Gösterisini seyreden parasını önüne atar. Bir gün Danimarkalı bir program yapımcısı Fan’ın yaptıklarını ilgi çekici bulur. Onu programına davet eder. Bilimadamlarının yer aldığı programda, Fan Yang baloncuklarının arkasındaki sırrı açıklar. Bir gün daha büyüğünü yapacağını, hatta baloncuklarının içerisine insanları sığdırabileceğini söyler. Bilimadamları ona inanmaz. Televizyon programlarının ardı arkası kesilmez. Kazandığı paralarla çalışmalarını geliştirir ve yaptığı 2.3 metrelik, sonra da 47.54 metre uzunluğundaki baloncukla Guinness Rekorlar kitabına girmeyi başarır. Bu arada ona inanan Ana’yla da evlenme vakti gelmiştir. Baloncuklardan yaptığı paha biçilmez bir yüzüğü Ana’ya verir.

Oyuncakları Disney’de satılıyor

Çok geçmeden oyuncak piyasası da talip olur Fan Yang’ın baloncuk formülüne. Bugün milyar dolarla ifade edilen bir şirketin sahibidir artık Fan Yang. ‘Gazillion Fan Yang Bubbles’ adlı baloncuk oyuncakları dünyanın her yerindeki Disneyland’larda satılmaya başlar. Formülünü çocuklarına, eşine ve ona karşı çıkan ağabeyine de öğretir. Onlar da gösteri yapıyor, servetlerine servet katıyorlar. Fan Yang, 23 Nisan’a kadar Haliç Kongre Merkezi’nde gösteri yapıyor, kaçırmayın!

Bu yazı 17 Nisan 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır

2

Haberin Devamı