Sağlık Bakır Alzheimer riskini artırıyor mu?

Bakır Alzheimer riskini artırıyor mu?

Paylaş
Bakır Alzheimer riskini artırıyor mu?

Bakır Alzheimer konusunda bilim adamlarını ikiye böldü. Yapılan yeni bir araştırma, bakırın alzheimer riskini artırdığını gösteriyor. Bazı bilim adamlarına göre ise, bakır beyni koruyor

ABD’de Rochester Üniversitesinden Dr. Raşid Deane ve ekibinin, fareler ve insan beyni hücreleri üzerinde yaptığı araştırma, düşük seviyedeki bakırın beyni besleyen kılcal damar duvarlarında biriktiğini gösterdi. Bilim adamları, "PNAS" dergisinde yayımlanan araştırmada, bakırın beyinde doğal olarak bulunduğunu ve sinir hücrelerini koruduğunu ancak bu metale sürekli maruz kalınması durumunda plakların oluştuğunu ve alzaymır riskinin arttığını belirtti.

Öte yandan Deane ve ekibinin araştırma sonuçları, bilim adamlarınının bakır ve alzaymır ilişkisi konusunda ikiye bölünmesine yol açtı.

'BAKIR BEYNİ KORUYOR'

İngiltere’deki Keele Üniversitesi'nden bilim adamlarının "Nature" dergisinde şubatta yayımlanan araştırması, Alzheimer'a yakalananların beynindeki bakır miktarının normal kişilerinkinden daha az olduğunu göstermişti. Bu araştırmaya imza atanlardan Christophen Exley, bakırın koruyucu etkisinin olabileceğini belirterek "Bizimki de dahil olmak üzere bazı araştırmalar bakırın, beta-amiloid plakların oluşumunu engellediğini gösterdi" yorumunu yaptı.

Exley, araştırmalarında Alzheimer'dan ölen 60 kişinin beyninin incelendiğini bildirerek Deane ve ekibinin hayvanlar üzerinde çalıştığını ve araştırmanın bazı yönlerden hatalı olduğunu ileri sürdü.

AA

2

Haberin Devamı