Ekonomi Bakan Zeybekci Merkez Bankası'nı Twitter'dan eleştirdi

Bakan Zeybekci Merkez Bankası'nı Twitter'dan eleştirdi

Paylaş
Bakan Zeybekci Merkez Bankası'nı Twitter'dan eleştirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz kararını Twitter hesabı üzerinden, "Reel sektörün beklentilerinin uzağında, para piyasalarının yakınında" sözleriyle eleştirdi

Merkez bankası günlerdir beklenen faiz kararında orta yolu buldu. Piyasanın beklentisi 0.50 civarındayken, iktidar tarafında yüzde 1 ve 1,5 beklentisi vardı. Merkez Bankası da orta yolu 0.75’lik indirim yaparak buldu.

Haberin Devamı


Bu karara ise ilk tepki Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den Twitter üzerinden geldi. Zeybekci, Twitter hesabında şunları yazdı:

"Üreten,istihdam sağlayan,ihracat ve yatırım yapan reel sektör ile para piyasaları sektörlerinin beklentileri ve öncelikleri farklıydı. Merkez bankasının kararı reel sektörün beklentilerin uzağında para piyasalarının yakınındadır. Bu oranlar yatırım ve üretimi zorlaştırır. Bu karar para piyasalarının faiz beklentisini desteklediği için Sıcak para girişiyle faize yatan para spekülasyon için uygun zaman bekler. Gerçek değerinde olması gereken TL için yüksek faiz uygun değildir, kurları ithalat için cazip ihracat için engelleyici hale getirir. Ihracat yaparak milli büyümeyi sağlayan özkaynagı yaratma fırsatlarını yüksek faizle oluşan aşırı değerli TL ile kaybeder ithalatla büyürüz. Ithalatla büyüme devamlı olarak krize zemin hazırlayan cari açık balonlarından oluşan patlama zeminleri yaratır."

Haberin Devamı

Zeybekci, Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklamasına saatler kala, yine Twitter hesabı üzerinden Merkez Bankası’na, "29 Ocak seviyesini bugün beklemiyorum ama piyasaların olumlu yöndeki hareketlerini cesaretlendirici bir adım bugün atılmalı" çağrısında bulunmuştu.

Merkez Bankası, dün 14.00’te açıkladığı kararıyla politika faizini 0.75 puan indirdi, diğer faiz oranlarını sabit tuttu. Piyasalarda da, faiz indiriminin 0.25 puan ile 0.75 puan arasında olması bekleniyordu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da, indirimin bu düzeyde olacağını 16 Haziran’da Konya’da yaptığı konuşmada, "Şimdiye kadar ölçülü faiz indirimi dediğimizde ya 25 (0.25 puan) ya 50 (0.50 puan) ya 75 baz puanlık (0.75 puan) değişiklikler yaptığımız oldu aşağı veya yukarı yönde. Dolayısıyla ölçülü indirim dediğimizde piyasa aşağı yukarı bunlardan biri olarak algılar" sözleriyle vermişti.

DHA