Gündem Bakan çay ısmarladı ama...

Bakan çay ısmarladı ama...

Paylaş
Bakan çay ısmarladı ama...

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın çay ikram edip nükleer enerji konusunda görüş alışverişinde bulunduğu Greenpeace eylemcilerine, üç yıl hapis istemiyle dava açıldı

Greenpeace’in öncülüğünde TBMM önünde eylem yapan 58 nükleer enerji karşıtı aktivist mahkemelik oldu. Topladıkları 170 bin imzayı TBMM’ye iletmek isteyen ancak polis tarafından yaka paça götürülen aktivistlerin üç yıl hapisleri isteniyor.

Aktivistlere yöneltilen suçlamalar arasında ‘nükleer karşıtı giysiler giymek’ de var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise “Benekli, puanlı ne giyerse giysin herkesin farklı düşünmeye ve bunu açıklamaya hakkı olduğu” görüşünde.

Greenpeace’i mahkemelik eden eylemi, 6 Temmuz’da, yani TBMM Türkiye’nin ilk nükleer santralıyla ilgili yasa tasarısını görüşürken yapıldı.

BU EYLEM BAŞKA EYLEM

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Sinop Çevre Dostları Platformu, Yeşiller Partisi ve Greenpeace üyelerinden oluşan 58 kişilik grup, ellerindeki 170 bin nükleer karşıtı imzayı teslim etmek amacıyla TBMM binasının tören kapısı önündeki merdivenlerde oturmaya başladı.

İçeride görüşmeler sürerken dışarıda da santrallar için adres gösterilen iki ilden (Mersin ve Sinop) sivil toplum örgütleri seslerini duyurmak istemişti.

Ancak üzerlerine ‘Türkiye nükleer istemiyor’ yazılı tişörtler giyen aktivistler yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Yetmedi. Haklarında dava da açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, en küçüğü 18, en büyüğü 70 yaşındaki eylemciler için ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle üç yıl hapis cezası istendi.

İddianamade ‘Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen grubun nükleer santral karşıtı giysiler giyerek ellerinde dövizlerle oturma eylemi gerçekleştirdiği; güvenlik görevlilerinin uyarılarına rağmen eylemlerini sürdürdükleri; birbirlerine kenetlenmek suretiyle eylemlerini sürdürmekte ısrar ettikleri ve eyleme güvenlik güçlerince güç kullanılarak son verildiği’ vurgulandı.