Sağlık Bacağından alınan dokularla yeni yüz yapıldı

Bacağından alınan dokularla yeni yüz yapıldı

Paylaş
Bacağından alınan dokularla yeni yüz yapıldı

Türkiye'nin 6. yüz nakil hastası olan Salih Üslün hakkında konuşan Prof.Dr. Ömer Özkan, daha büyük problemler oluşmasın diye yüzündeki yumuşak dokuların tamamını aldıklarını belirterek "Bacağından alınan doku ile yüze yeni bir konstrüksiyon yaptık. Çok güzel ve başarılı oldu" dedi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin 4.’üncü, Türkiye’nin 6’ncı yüz nakil hastası Salih Üslün’e (55) 22 Ağustos 2013’te trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan’ın yüzü nakledilmişti. Üslün’ün gelişen dahili problemlerinin ardından alınan konsey kararı ile yüzünün yumuşak dokusu alındı.

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, gerçekleştirilen operasyonla ilgili açıklamada bulundu.

'YUMUŞAK DOKULAR ÇIKARTILDI'

Salih Üslün’ün yüzünde problem olmadığını, beklemeleri halinde problem olabileceğini vurgulayan Prof.Dr. Ömer Özkan "Hastada daha önceden olan problemler oluşmaya başladı. Bunlar dahili problem ama sonuçta bizim yaptığımız yüz naklinden sonra yüz dokusunun ileride problem yaratacağını düşündük. Konsey kararı aldık. Uygun bir planlamanın ardından güzel bir ameliyat olduğunu düşünüyorum. Eski nakil dokulardan bir kısmını bırakıp hastaya yük olabileceğini düşündüğümüz yumuşak dokuları çıkarttık, özellikli bir ameliyat oldu" dedi.

Haberin Devamı

Yüzün görünen yumuşak doku kısmının alındığını anlatan Prof.Dr. Ömer Özkan "Onlar çıkartıldı, kendi dokusu ile değiştirdik. Buradaki amacımız, hasta yaşamına normal şekilde devam etsin, ilaçlarını kullanmasın, yaşamına devam etsin ve başka bir dahili probleme yol açmasın. Bu her türlü nakil olan insanlarda görülebilen problem. Yakın takip etmek gerekir. Biraz daha beklesek hastaya daha ciddi problem yaratabileceğini düşündüğümüz için böyle bir karar aldık" diye konuştu.

'BEKLEMEK SORUN OLURDU'

Hastada ne karaciğer ne de böbrek yetmezliğinin olmadığını kaydeden Prof. Dr. Özkan "Beklersek bunlar olabilirdi. Sonuçta dahili problemleri var ama bunların kalıcı olmadığını düşünüyorum. Yoğun bakımda yatıyor, hayati riski var. Böyle problem olmasa ameliyat yapmayı düşünmezdik" dedi.

BACAKTAN ALINAN DOKUDAN YÜZE YENİ KONSTRÜKSİYON

Salih Üslün'e yapılan son işlemin faydalı ve güzel olduğunu dile getiren Prof.Dr. Özkan "Sadece güzel olsun diye yapmadık. Hastaya faydalı olsun diye yaptık. Güzel bir karar ve güzel bir ameliyat oldu. Her nakilde riskler olabilir. Bu riskler başından beri vardı. Bu tür ameliyatlar göz önünde olduğu için daha çok dikkat çekiyor. Kalan dokuları kullanıp bacağından alınan dokudan yeni bir konstrüksiyon yaptık. Bizim sık yaptığımız ameliyatlardan biri ama teknik olarak özellikli bir ameliyattı"dedi.

Haberin Devamı

'ESTETİK AMELİYAT YAPMADIK'

Hastaya yapılan uygulamanın başarılı olması halinde dünyada bir ilk olacağının altını çizen Prof. Dr. Özkan, " Estetik bir ameliyat yapmadık. Hastaya faydalı olabileceği, yiyebileceği, içebileceği, nefes alabilecek, hayatına normal bir insan gibi devam edebilecek şekilde evine göndermek istiyoruz. Güzel bir yüz ama yaşamayan bir hastadan bahsetmemiz çok daha kötü olurdu. Bu riske girmeyelim diye bu işi yapıyoruz. Diş çene gibi bölümleri eskisinden çok daha iyi yaparız. Yeter ki hastada başka problemler çıkmasın. Yoğun bakımdaki her hasta risklidir" şeklinde konuştu.

İHA