Nedim Şener Babıâli’de Cinayet
HABERİ PAYLAŞ

Babıâli’de Cinayet

Haberin Devamı

Bir gazeteciyi kim öldürür? Bir suikastçi, bir kiralık katil, ideolojisi gözünü kör etmiş bir cani.

Peki “Gazeteciliği kim öldürür?”

Bunun tek bir cevabı var; Gazeteciler. İletişim ve medya alanında uzman Prof. Dr. Haluk Şahin araştırma ve şiir kitapları yanında bir süredir basın üzerine kitaplar yazıyor. Son yıllarda basında yaşanan çürüme ve yozlaşmayı “Can Çekişen Bir Meslek Üzerine Son Notlar” kitabında anlatmıştı.

Haluk hoca şimdi ise “Babıâli’de Cinayet: Gazeteciyi Kim Öldürdü?” (Kırmızı Kedi Yayınevi) isimli bir roman kaleme aldı. Böylece can çekişen gazetecilik mesleğinin nasıl bir cinayete kurban gittiğini gözler önüne sermiş oldu.

Haluk Şahin bu romanında gazeteciliği öldürenlerin bizzat bu mesleği icra eden gazeteciler olduğunu anlatıyor.

Mesleğini satan kalem

Romanın ana karakteri Küre gazetesinin yazarı Kahraman Karaman kendi çıkarları, patronunun çıkarları için mesleğine ihanet eden birisi. Gazeteciliği itibar ve çıkar peşinde koşan Küre gazetesinin sahibi patronuna satan bir kalem. Çıkar karşılığı siyasilerle ilişkilerin mesleğine nasıl zarar verdiğini bilen bir yazar.

Haluk Şahin kitabının girişine, “Babıâli’nin çöküşü sırasında burada anlatılanlara benzer çok şey yaşandı. Ancak bu romanın kahramanları ile gerçek kişiler, olaylar arasında bulunacak her türlü benzerlik raslantı ve yakıştırma olacaktır” diye not düşmüş.

Toprak olmuş Korhan Toprak

Romanı okurken neden bu notun gerekli olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Çünkü mekanlar ve karakterler hayali olsa da anlatılan olaylar gerçek. Okuduğunuzda o hayali kahramanların kimler olduğunu hemen anlıyorsunuz. İsimleri değiştirip yerlerine bugün gazetelerde köşe yazarlığı, yöneticilik, danışmanlık yapanların adlarını yazdığınızda kitabın bir roman değil bir belgesel olduğunu anlıyorsunuz.

Kitapta yalnızca olumsuz karakterler yok. Örneğin, Küre gazetesinin genel yayın yönetmeni Korhan Toprak mesleğinin ilkelerine bağlı idealist bir karakter. Bilmiyorum Haluk Şahin Korhan Toprak ismini bilerek mi seçti?

Ama nedense bu idealist yönetmenin kim olduğunu düşündüğünüzde şimdi ölmüş, öldürülmüş yani toprak olmuş efsanevi Abdi İpekçi aklıma geliverdi. Gazeteciliğin, gazeteciler eliyle nasıl öldürüldüğüne ilişkin “Babıâli’de Cinayet: Gazeteciyi Kim Öldürdü” romanını Haluk Şahin’in yazmış olması ayrı bir önem taşıyor. Çünkü böyle bir kitabı ancak Haluk Şahin gibi mesleki geçmişine ve aynaya rahatça bakabilecek birisi yazabilirdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder