Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Babalığa engel olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Babalığa engel olmaz

Haberin Devamı

Bazı erkeklerde testis iltihabı ya da testisin tamamen kaybolması gibi bazı sorunlar görülebilir. Bu durum erkeğin baba olmasına engel teşkil etmez. Ama estetik kaygı öne çıkabilir. Böyle bir rahatsızlık varsa küçük bir operasyonla testis protezi takılabilir.

SORU: Varikosel miyim?

29 yaşındayım. Sorunum sanırım varikosel. Bulunduğum ildeki devlet hastanesinin üroloji bölümünde muayene oldum. Elle tetkik ettikten sonra sperm analizi ve ultrason istedi. Sperm analizini size gönderdim. Çünkü siz birkaç doktordan bu konuda görüş alınmasını tavsiye etmişsiniz. Sizden ricam bu raporu inceleyip bana fikrinizi söylemeniz.

CEVAP

Gönderdiğiniz sperm tahliline baktım. Maalesef daha önce defalarca bahsettiğim gibi Dünya Sağlık Örgütü tarafından 20 yıla yakın süredir geliştirilerek yapılan formatlara hiç uymayan, üzerinde herhangi bir yorum dahi yapmak istemediğim bir tetkik. Spermiyogram bu konuda özel eğitim almış laboratuvar personeli tarafından doğru bir hazırlanma süresini takiben, hasta tarafından doğru şekilde örnek verilmesi sonucu belirli bir formatta değerlendirilerek raporlanmaktadır.

Ülkemizde bu şartlar büyük çoğunlukla yerine gelmediğinden yapılan çoğu spermiyogram tahlilinin sonucu hatalı ve yanıltıcıdır. Yıllarca her gün bu gibi spermiyogram örnekleri gördüğümden son 10 yıldır sadece güvendiğim, bildiğim yerlerin sonuçlarına yorum yapıyorum. Sizin yolladığınız tahlil ise normlara uygun değil.

SORU: Testis protezi var mı?

40 yaşında, 1 çocuk babasıyım. Sol testisim, sağdakine göre çok ama çok küçük. Bu durum beni estetik dışında rahatsız etmedi. Estetik olarak düzeltebilmek mümkün mü? Yani küçük olan bu testisi herhangi bir ilaç ya da operasyonla diğeriyle aynı boya getirebilir miyiz? Protez testis yapıldığını duymuştum, doğru mu?

CEVAP


Çocukluk çağında muhtemelen bir orşit (testis iltihabı) veya testis torsiyonu (testisin damarlarını içeren sapının burkularak organın kaybı) olayı yaşamış ve testisiniz dumura uğramış. Bu durum sizin yaş ve durumunuzda estetik bir kaygıdan öte anlam taşımaz. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa küçük bir ameliyat ile testis protezi takılabilir. Bu sizin tercihinize kalmış estetik bir müdahaledir.

SORU: Mastürbasyon yaparken sperm gelmiyor

17 yaşındayım. Sanırım çok ciddi sorunum var. Mastürbasyon tecrübelerimin hiçbirinde sperm gelmedi. Çok korkuyorum. Arkadaşlarımın neredeyse tümünden sperm geliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Ergenlik yaşı kişiler arasında farklılık gösterebilir, herkesin bir biyolojik saati vardır. Günü gelince hormonlar salgılanır ve cinsel olgunlaşma başlar. Önümüzdeki 12-18 ayda bu değişiklikler başlayacaktır. Kendinize gereksiz sıkıntı yaratmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder