Serra Ababay Babaların sırrı
HABERİ PAYLAŞ

Babaların sırrı

Haberin Devamı

Çocuklara genelde ilk bakım verenin anneler olması nedeniyle, çocuk gelişimi ile ilgili birçok konuda anne-bebek ilişkisi üzerinde daha çok durulmakta. Fakat babaların çocukların hayatlarındaki değeri de aynı derecede önemlidir ve üzerinde durulmalıdır. Anne ve babaların çocukları ile kurdukları ilişki ve bunun çocuğun gelişimine katkısı biriciktir. Peki nedir bu babaların sırrı?

Babalar biyolojik olarak çocuklardan gelen sinyallere, annelerle eşit seviyede hassasiyet gösterme kapasitesine sahiptir.

Çocuklar, anneleriyle olduğu gibi, babalarıyla da bağlanma ilişkisi kurarlar. İlk dönemde bebek kendisini annesiyle tek beden gibi algılar. Bu dönemde, anne-bebek ilişkisini dengeleyen ve bebeği gelişmeye, keşfetmeye; kısacası bireyselleşmeye çağıran babadır. Bunu, anne sadece bebek ile ilgilenerek yapar.

Bu davet sayesinde, babalar “gerçek/dış dünyayı” temsil etmeye başlar. Baba-çocuk ilişkisinin kalitesi, çocukların sosyal dünyaya yaklaşımı, sosyal becerileri ve akran ilişkilerini etkiler.

Ergenlik dönemi

Baba-çocuk ilişkisinin önemi özellikle ergenlik döneminde belirginleşir. Güvenli baba-çocuk ilişkisine sahip ergenlerin; özgüveninin ve problem çözme yeteneklerinin daha yüksek olduğu, daha az dışlanma ve davranış problemi yaşadıkları gözlenmiştir.

Babalar özellikle erkek çocuklarda, cinsel gelişim için değerlidir. Erkek çocukları, 4 yaş civarında anneye karşı aşka benzer duygular beslemeye başlar. Baba, kurduğu ilişki ile, çocuğa nesil farkı ve ensest arzulardan vazgeçmeye dair mesajlar iletir. Bu dönem, çocukların babalarını cinsel kimliğin öğrenileceği bir “özdeşim” figürü olarak kabul etmeleri ile çözüme ulaşır.

Babaları ile az zaman geçiren çocuklar, anneleriyle “özdeşim” kurabilir ve annelerini taklit eden davranışlar geliştirebilirler. Babalar, kız çocuklarının hayatlarındaki ilk erkek olarak karşı cinsi temsil eder.

Anneler daha çok bakım verme tarafındayken, babalar ise sınır koyma, sosyalleşme ve keşfetmeye dayalı ilişkiler kurarlar.

Babaların oyunları daha heyecanlı, aktif, rekabete dayalı ve fiziksel aktivite içeren oyunlardır. Çocuklar bu oyunlar sayesinde, babanın sunduğu güvenli ortamda kendi sınırlarını, becerilerini dener ve özgüvenin temelini atar. Baba-çocuk arasında en sık oynanan itiş-kakış/boğuşma oyunu, çocuklara otokontrol, öfke kontrolü ve bağımsızlık gibi birçok konuda öğreticidir.

Vazgeçilmez destek

Babalar, annelere hamilelik sürecinde destek olarak, daha bebek dünyaya gelmeden huzurlu bir doğum ve büyüme ortamı hazırlayabilirler. Babaların ilk günden itibaren anne-çocuk ilişkisinde yer alması, sağlıklı psikolojik, fiziksel, akademik ve sosyal gelişim için vazgeçilmezdir!

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder