Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Baba olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Çocuğu olmayan ancak testis tümörü ya da kanser nedeniyle tedavi görmek zorunda olan erkekler ileride baba olabilmek için spermlerini dondurabilir.

Bu spermlerle pek çok kez aşılama ya da tüp bebek için deneme yaptırabilirsiniz...

SORU: Sırtımda kıllanma var

26 yaşındayım. Penisimde kıllanmalar mevcut, normal mi? Bu kıllanmalar omuz ve sırtımda da var. Ben bunlardan kurtulmak istiyorum, ne yapmalıyım?

CEVAP

Erkek tipi kıllanmada anlattığınız durum normaldir. Yaş ilerledikçe, özellikle 40’lı yaşlarda kulak, kaş, göğüs ve sırt kıllarında birçok erkekte artış görülür. Bu bir hastalık olmadığından, hatta normal sağlıklı yapıyı yansıttığından tedavisi de yapılmaz. Ama günümüzde birçok erkek daha bakımlı gözükmek için vücut kıllarının en azından bir kısmından kurtulmayı tercih etmektedir. Örneğin, sakalın üst kısmındaki kıllar, traşta sorun yaratan boyun kılları, kulak kılları, ense kılları, sırt ve omuzdaki kıllar, hatta göğüs kılları.

Deneyim gerekiyor

Günümüzde lazer teknolojisi ile tüm bu kıllardan birkaç seansta ve kalıcı olarak kurtulmak mümkündür. Alexandrite lazer teknolojisi ile siyah renkte olan kıllar lazer enerjisi ile kökleri tahrip edilerek yok edilmektedir. Çok hızlı ve pratik olan bu yöntem hakkında detaylı bilgi için www.epiderm.info adlı web sitesini inceleyebilirsiniz. Bu yöntemi uygulattığınız merkezin FDA onaylı, alexandrite sistem lazer kullanmasını ve uygulamanın deneyimli uzmanlarca yapılmasına önem veriniz.

SORU: Testis tümörü alındı

Testis tümörü nedeniyle sağ testisim ameliyatla alındı. Patoloji sonrası klasik seminom evre 1 teşhisi konuldu. Yapılan tahlille ve çekilen filmler sonrası tümörün vücuda yayılmadığı saptandı. Şimdilerde radyasyon tedavisine başlayacağım. Evliyim ve çocuğum yok. Dondurma işlemini yaptırdım, sperm tahlilleri de iyi çıktı. Radyasyon tedavisinden önce çocuk sahibi olmak istiyorum. Tedaviyi ertelesem büyük sorun çıkar mı?

CEVAP

Uygun bir aday iseniz tek bir tüp bebek (ICSI) tedavisi sonucunda ortalama yüzde 30 ihtimal ile sağlıklı bir bebek doğumu şansınız vardır. Birçok merkezde verilen çok daha yüksek yüzdeler kimyasal hamilelik oranlarına aittir ve yanıltıcıdır. Bir veya birkaç sefer sperm alınarak usulüne göre donduruldu ise radyoterapinizi geciktirmenizi önermek akıllıca olmayabilir.

Defalarca deneme yapılabilir

Sizden alınmış olan spermlerin defalarca deneme yapmak için yeterli olabileceğini unutmayınız. Verdiğiniz sperm sayı ve kalitesini bilen, ayrıca testis tümörünüzün değerlendirmesini de yapan üroloji uzmanınız bu konuda size daha bilinçli bir öneride bulunacaktır.

Ayrıca, tek bir denemedeki yüzde 30 başarı oranını az görmeyiniz, tamamen sağlıklı çiftlerde de aylık hamilelik ihtimali bu civardadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder