Kültür - Sanat Baba ile oğulun kutsal kuyusu!
Paylaş
Baba ile oğulun kutsal kuyusu!

Gaye Boralıoğlu’nun diğer kitaplarını okuyanlar için farklı bir kitap ‘Dünyadan Aşağı’. Kadınların hikayeleriyle bilinen Boralıoğlu bu sefer bir baba-oğul ilişkisini ele alıyor

Adalet ÇAVDAR
adaletcavdar@gmail.com


“Yasalarla biz ilgilenmiyoruz. Senin kabahatin çok.” diyerek başlıyor Gaye Boralıoğlu yeni romanı “Dünyadan Aşağı” ve devam ediyor “İnsan yaralı bir hayvandır” diyerek. Benim kitaplarla ilgili şöyle bir huyum vardır. Bir kitabı açtığımda önce ilk ve son cümlesini okurum. Aradaki o kocaman hayat mesafesini bana gösterecek küçük bir bilgi ararım daha okumaya başlamadım. “Dünyadan Aşağı”yı elime alırken biliyordum, içindeki sayfaların ağırlığından kat be kat daha ağır bir roman okuyacağımı. Çünkü mevzu baba, mevzu oğul olmak ve dünyada bir yerde sabit durmaya çalışırken kendini sürekli aşağıya doğru çekmek.

Gaye Boralıoğlu’nun diğer kitaplarını okuyanlar için farklı bir kitap “Dünyadan Aşağı”. Kadınların hikayeleriyle daha çok hemhal olan Boralıoğlu bu sefer bir baba- oğul meselesi içerisinde sıradan insanların hayatlarının en klişe tabiriyle sıradan olmadığını göstermeye niyet etmiş. Üç kuşak bir erkeklik hikayesi “Dünyadan Aşağı”; bir oğlunun, arkasında her daim duran diktatöre -babasına- karşı zekâyla cevap vermeye çalışması. Aklın otoriteye karşı duruşu.

BİR ANTİ KAHRAMAN

Hilmi Aydın bir anti kahraman. Müptezel, başarısız, beceriksiz, tutunamayan, kendince varoluş savaşları veren ama aslında var olmayı da pek umursamayan. Lakin pek çok kadının tanıdığı biri aynı zamanda. Önce kızgınlık sonra merhamet uyandıran erkeklerden, hayatına girsek sanki onu toplayabileceğimize inandıklarımızdan. Yoruculuğuna tahammül ettiğimiz insanlardan biri, bir zaman sonra elbet kendi köşesinde unuttuklarımızdan. Babamız, abimiz, sevgilimiz, eşimiz Hilmi Aydın’dan örnekler taşıyor hayatımızda.

Aile denilen kurumun bir otorite merkezi olması baba-oğul, baba-kız arasında farklı hikayeler doğurur elbette. Biz kadınlar için babaları başka bir meseledir. Ama baba her daim bir meseledir. Varlığı da yokluğu da insanın hayatında her daim bir sorun teşkil eder. Erkekler içinse mesele daha farklı. Yıllarca kendine örnek aldığın insanın bir anda yanlış bir insan olduğunu anladığın an hayatının aslında yanlışa doğru hızla sürüklendiğini fark edersin ve geri dönüşü artık imkânsız olabilir.

BABAYI BIRAKMANIN ROMANI

Gaye Boralıoğlu hem babanın hem oğlun kimi zaman da yazarın dilinden erkeklik ve hayatta kalma becerisi üzerine yazmış “Dünyadan Aşağı”yı. Romanın sonunda anlıyoruz ki hikayenin anlatıcısı bu aileden başka bir erkek. Bir şair. Baba ve oğulun kutsal kuyusunu kirletmek istiyor. Çünkü canı yanıyor. Hesap sormak istiyor. Hem geçmişi ile hem varoluşu ile. Sürekli aklının içerisinde kavga ettiği bir insanı artık özgür bırakmak ve özgür kalmak niyetiyle yazılmış bir roman “Dünyadan Aşağı”. Babayı bırakmanın bir erkekten ziyade insan olmaya çabalamanın romanı.

Dünyadan Aşağı
Gaye Boralıoğlu
İletişim Yayınları
275 Sayfa


Haberin Devamı