Tamer Heper Baba-evlat ilişkisi önemli
HABERİ PAYLAŞ

Baba-evlat ilişkisi önemli

Bir tarladaki hisseyi kızıma satacağım. Diğer ortakların önce alım hakları varmış. Bunu ortadan kaldırmam yani bu satışı riskten kurtarmam mümkün mü? H.L.

Okuyucumun bahsettiği husus zaman zaman açıklamasını yaptığım şüf-a hakkı, yani öncelikli alım hakkı konusunda yeni bir açıklamayı gerektiriyor. Bu husus ülkemizde ortak olarak kullanılan çok ama pek çok gayrimenkul bulunduğu için önemlidir. Üstelik çeşitli cepheleri vardır ve öyle görüyorum ki daha epeyce bahsedeceğim. Önce okuyucumun sorusu. Bir hissedar, hissesini ortaklar dışında birine satarsa, ortakların öncelikle alım hakkını kullanma imkanı var.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şayet alıcı da ortaklar arasında ise problem yok. Öyle anlıyorum ki okuyucumun kızı ortaklar arasında değil. Yani diğer ortaklara göre üçüncü kişi durumunda. Üçüncü kişilere yapılan hisse satışında satış işini riske atmadan şüf-a hakkını bertaraf etmenin yolu, diğer ortaklardan bu konuda izin almaktır. Herhangi birine satış yapılması için tapuda resmi şekilde feragat gerekir, belli birine karşı feragat de yazılı şekle tabidir. Ancak sizin özel durumunuz için 27.03.1957 tarihli bir içtihadı birleştirme kararından söz etmek zorundayım. Bu karara göre “babanın hissesini kızına devretmesinde baba-evlat ilişkisinin ağırlıklı olması nedeni ile” şüf-a hakkının kullanılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Şayet ortakları ikna edemezseniz bu karardan yararlanabilirsiniz.

Size süre tanıdım

Haziran ayında bir ev kiraladım, ancak iki üç hafta önce evsahibim evi sattığını söyledi. Yeni malik de çıkmamı istedi. Eve bakım yaptım, en az bir yıl oturacağım dedim ama şimdi beni çıkarıyorlar. Eski evsahibim yardımcı olma sözü verdi ama olmuyor. Ne yapmalıyım? B.M.

Evsahibiniz size yardımcı olmamış ama yasalar sizin yanınızda. Onlar size yardımcı olacak. Bakın nasıl. Yeni malik sizin eski malikle yaptığınız sözleşmeyle bağlı. Yani sözleşmeniz yeni malik için de geçerli. Yeni malik sizin için ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açabilir. İhtiyaç nedeni ile tahliye davası belli şartlarla açılabilir. Şartlar şunlar. Yeni malik tapuya tescilden itibaren bir ay içinde size ihtarname göndererek ihtiyacını bildirecek ve tahliye talep edecek. Sonra altı ay bekleyecek ve altı ayın sonunda ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açacak. Sonra davanız görülecek ve yeni malik ihtiyacını ispat edebilirse mahkeme tahliyeye karar verecek. İspat edemezse talebi reddolunacak. Yani görüyorsunuz bir kere altı ay beklemekle geçecek, sonra dava safhası var ki altı aydan daha az olamaz. Önünüzde nereden bakarsanız bakın bir yıl var. Yeter mi? Bence yeter. İşte size yasaların yardımı, eski malikin yardımını ne yapacaksınız? Ancak bu arada kiralarınızı muntazam ödemeyi ihmal etmeyin yani bir başka tahliye nedeni yaratmayın. Anlattıklarım bir başka tahliye nedeni olmaması halinde geçerli.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder