Siyaset "Azrail ABD'de dolaşıyor, ölüler Türkiye'de çıkıyor"
Paylaş
"Azrail ABD'de dolaşıyor, ölüler Türkiye'de çıkıyor"

"Azrail ABD'de dolaşıyor, ölüler Türkiye'de çıkıyor"

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, "Ekonomik anlamda Azrail ABD’de dolaşıyor, ölüler Türkiye’de çıkıyor" dedi.

Haberin Devamı

Kesici, TBMM Genel Kurulunda, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının son gününde, CHP Grubu adına söz aldı.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bütçenin tümü üzerindeki konuşmasında "inadına" sözünü kullandığını, bütçe dışında her konuya girme teşebbüsünde bulunduğunu ifade eden Kesici, "Sayın Başbakan’ın, inadına ekonominin dışında, bütçenin dışındaki alanlara kaymasını yadırgadım" dedi.

Kesici, Erdoğan’ın eline aldığı bir kitapla sürekli 1920’lere gittiğini, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de dağıttığı kitapçıkla Türkiye’ye 2050’ler dünyasında bir yer bulmaya çalıştığını, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin ise 2001’den bu yana gelmediğini iddia ederek, "2009 yılının, 2010 yılı bütçesinin suyu mu çıktı?" diye sordu.

Haberin Devamı

2010 yılı bütçesini, "vasıfsız, kişiliksiz, mahcup, iddiasız ve hiçbir vaadi olmayan bütçe" olarak değerlendiren Kesici, bu şekildeki bir dokümana bütçe demenin doğru olmadığını, bunun ancak müsvette çalışma olarak nitelendirilebileceğini savundu. Kesici, Erdoğan’ın 1920’lere, Şimşek’in 2050’lere gitmesinin gerçek nedeninin de bu olduğunu, Türkiye’ye anlatacakları, 2009, 2010 performansının olmadığını ileri sürdü.

"KOMİKLİĞİN DIŞINDA BAŞKA HİÇBİR ANLAMI YOK"

Kesici, 2010 yılı bütçesinin, vergi gelirlerinde yüzde 18,2 artış öngördüğüne işaret ederek, "Eğer bu orana inanırsak, ya 1 Ocak 2010’dan itibaren yağmurdan boşalırmış, gökyüzünden taş yağıyormuş gibi Türk halkının üzerine zam, vergi yağacaktır veya bu sadece komiklik olarak ifade edilebilecektir. Komikliğin dışında da başka hiçbir anlamı yoktur" diye konuştu.

CHP’li Kesici, 2009’da yüzde 4’lük büyüme hızı öngörülürken, gerçekleşmenin eksi 6,5 olduğunu belirterek, bu rakamın dünyanın en düşük, en kötü büyüme hızı olduğunu söyledi. Kesici, bu nedenlerle Erdoğan, Şimşek ve Canikli’nin bugüne gelmediğini ve 2009 ile Türk halkının huzuruna çıkacak surata sahip olmadıklarını iddia etti.

Dünyada 2003-2008 yılları arasında en büyük büyüme hızlarının görüldüğünü anımsatan Kesici, dünya ortalamasının 5,5; Türkiye’nin de içinde bulunduğu adına "yükselen ekonomiler" denilen ekonomilerin büyüme hızının 7,2; uzak Asya, Pasifik kenarındaki ülkelerin ise 9 olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Kesici, Türkiye’nin de büyüdüğünü, AK Parti’nin de krizin üstüne geldiğini dile getirerek, "Bu kriz olmasıydı, muhtemelen AKP burada ya da bu büyüklükte olmayabilirdi. O krizin ertesinde, krizin yönetiminde bulunan DSP, MHP, ANAP, yüzde 53’lük oyla seçimden çıkmıştı, krizin ertesinde yüzde 15 ile çıktılar. Türk halkı, kendisine o krizleri yaşatan bütün bu partileri parlamentonun dışına attılar. Parlamentonun dışına çıkmış olanlardan sadece, hem dersine iyi çalışmış hem de diğer gereklerini yerine getirmiş olan MHP ile bugün beraber çalışıyoruz. Ekonomiyle ilgili hadiselere en çok dikkat etmesi gereken parti; AK Parti’dir" diye konuştu.

"DEVLET, PİYASA DEVLETİ OLMAYACAKTIR"

Dünyadaki ekonomik krize değinen Kesici, 2010’dan sonra dünyadaki ekonomide, devletin rolü, devlet-özel sektör ilişkilerinin yeniden düzenlenmesinin, bir numaralı gündem konusu olacağını kaydetti. Kesici, bunun sevdiği bir ekonomik model olduğunu dile getirerek, "Yeni ekonomik modelde ekonomi; piyasa ekonomisi olabilir ama devlet; piyasa devleti olmayacaktır, olmamalıdır" görüşünü savundu.

Haberin Devamı

Kesici, krizde dünyanın ekonomik performansının eksi 1,1 olduğunu; 1,1 daraldığını, bunun merkez üssü olan ABD’de büyüme performansının eksi 2,7, Türkiye’nin de içinde bulunduğu ekonomilerdeki büyüme hızının artı 1,7, Hindistan’ın artı 5,4 ve Çin’in artı 9 olduğunu anlattı. Kesici, "Bu yarım dünya krizi gibi bir şey oldu. Dünyanın batısında var, doğusunda yok gibi. Türkiye ise eksi 6,5. Dünyada da kriz var, eksi 1. Başbakan’a göre teğet geçti; eksi 6,5... Bu nasıl iş, ekonomik anlamda Azrail ABD’de dolaşıyor, ölüler Türkiye’de çıkıyor" diye konuştu.

"Hükümet sözcülerinin ağzından bal damladığını" belirten Kesici, "Duyan da zannediyor ki dünya bal olmuş, bir tek bizim kaşığın sapı kırık. Öyle bir şey yok" dedi.

MHP: Kriz hükümetin krizi